Even voorstellen 33: Dr. Piet Hein Hillen

Dr. Piet Hein Hillen

Even voorstellen

In 1895 brengen dokter Piet Hein Hillen en pastoor Lips genoeg geld bijeen om een ziekenhuis te stichten in de buurt van de Petruskerk. Hiermee worden de zusters Franciscanessen belast. Vijf jaar later wordt het Sint-Elisabethgesticht in gebruik genomen en Hillen zorgt voor een operatiekamer en röntgenapparatuur. Tegenwoordig gaan de meeste Vughtenaren naar het ziekenhuis in Den Bosch, maar er heeft een ziekenhuis in Vught gestaan! Overigens is het wel een stuk eenvoudiger dan de huidige ziekenhuizen geweest.

Piet Hein Hillen is in 1863 in Blerick geboren en studeert geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is de oudste zoon uit het tweede huwelijk van zijn vader Alexander Hillen met Bernardina Verschueren. Na een jaar in het Stedelijk Ziekenhuis ‘De Calvarieberg’ in Maastricht te hebben gewerkt, komt de jonge arts in Vught terecht. Hier is hij de enige huisarts én gemeentearts. Door de gemeente wordt hij aangesteld als gesprekspartner over de (volks-)gezondheid. Met zijn vrouw, de Limburgse Maria Bex, krijgt hij zeven kinderen.

In 1909 laat de introverte, vriendelijke en hardwerkende dokter Hillen een villa met dokterspraktijk op Maurickplein 1 bouwen en betrekt deze in 1911. Hij heeft een eigen apotheek en doet tandheelkundige behandelingen, opereert en leidt bevallingen. Honderden Vughtenaren worden door hem behandeld. Zijn jongste zoon Felix wordt ook arts, vestigt zich in de Taalstraat en neemt later zijn praktijk over.

Vijftig jaar lang oefent Hillen zijn vak uit, waarvan de eerste vijfentwintig jaar als enige huisarts in Vught. Hoewel hij in 1939 zijn werk neerlegt, blijft hij tot enkele dagen voor zijn overlijden in 1943 actief. In die halve eeuw is Hillen zelden afwezig geweest. Dokter Hillen is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In DePetrus is binnenkort de dokterspraktijk met de apothekerskast van dokter Piet Hein Hillen te zien.

Beeldbron: Vughts Museum.