Gisela Wieberdink-Söhnlein (Santiago, Chili 1921 – Amsterdam 2021)

Gisela Wieberdink-Söhnlein

Op 20 oktober 2021 is het vijfentwintig jaar geleden dat Gisela Wieberdink-Söhnlein in de DePetrus het door Marius de Leeuw gemaakte glas-in-loodraam onthulde, ter herdenking aan de grote solidariteit onder de vrouwen in Kamp Vught. Dit gebeurde tijdens de muziekmanifestatie ‘Hoor de vrouwen zingen’. Op 16 november 2021 is Gisela Wieberdink-Söhnlein op honderdjarige leeftijd overleden.
Geboren in Santiago, Chili, studeerde Gisela in Amsterdam rechten. Na verraad vormde de verzetsvrouw samen met haar vriendin Hetty Voûte het muzikale duo ‘Pooh en Piglet’. Ze werden in 1943 opgepakt omdat ze gevangen genomen joodse kinderen in Amsterdam wisten te redden en op een vluchtroute naar Esch te krijgen. Gisela en Hetty zongen in gevangenschap eerst liedjes naar elkaar om informatie door te geven en later in kamp Vught maakten ze eenvoudige, schertsende en komische liedjes, om hun medegevangenen moed te geven. Vaak zongen gevangenen mee met hen. Na de ontruiming van Kamp Vught, ging op lange, koude, treinreizen in volgestouwde goederenwagons het zingen door.
Na de oorlog maakte Gisela Wieberdink-Söhnlein haar studie rechten af in Amsterdam en trouwde met Ate Wieberdink. In 1988 ontving zij de Yad Vashem-onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren. Ook Hetty Voûte heeft deze onderscheiding gekregen.

Herinneringsraam in DePetrus. Gemaakt door Marius de Leeuw.