Even voorstellen 32: Allard Weddepohl

Allard Weddepohl (1914 – 1940)

Mijn naam is Allard August Weddepohl, geboren in 1914 in Amsterdam. Ik ben enig kind en nadat mijn ouders scheiden blijf ik bij mijn moeder wonen. In 1930 verhuis ik voor mijn studie naar Hazerswoude en slaag voor het toelatingsexamen van de Rijkstuinbouwschool in het nabijgelegen Boskoop. Toch zal ik niet in de tuinbouw blijven werken. In Voorburg begint mijn militaire loopbaan en enkele jaren later word ik naar de Isabellakazerne in Vught overgeplaatst. Zodoende verhuis ik naar Isabellalaan 7 in Den Bosch.

Theresialaan 89

 Na mijn promotie van korporaal tot wachtmeester verhuis ik naar de Frederik Hendrikkazerne aan de Loyolalaan. Bij een bezoek aan Den Haag of misschien toch tijdens de Nijmeegse Vierdaagse leer ik mijn toekomstige vrouw kennen, die op dat moment als ambtenaar bij de PTT werkt. Zij verbreekt de verloving met haar toenmalige vriend en op 12 juli 1939 trouwen wij in Den Haag. Een week later verhuizen wij naar Theresialaan 89 in Vught.

Als de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, word ik als wachtmeester bij het eerste eskadron Pantserwagens overgeplaatst naar het eskadron Pantserafweergeschut van het 2e Regiment Huzaren Motorrijders, gelegerd in ’s-Hertogenbosch en Vught.

Gesneuveld bij het begin van de Tweede Wereldoorlog

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Wij worden naar Mill gezonden om langs de Peel-Raamstelling de tegenaanval in te zetten. Diezelfde dag raak ik zwaargewond bij een gevecht bij de treinhalte van Zeeland door schotwonden in been en buik. Ik kom in het ziekenhuis in Mill terecht, om in de namiddag naar het Sint-Jansgesticht in Uden te worden overgebracht.

Op 12 mei 1940 sterft Allard August Weddepohl. Aanvankelijk begraven op het ongewijde gedeelte van het rooms-katholieke kerkhof in Uden vindt hij in 1946 zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. Meer lezen over Weddepohl en zijn vrouw kan in het Vughts Museum.

Beeldbron: Oorlogsgravenstichting