Even voorstellen 31: Steef van Eijkelenburg

Steef van Eijkelenburg

Hier nog een iemand die Vught zichtbaar veranderde, maar dan van een iets latere periode. Mijn naam is Steef van Eijkelenburg en ik ben in 1922 te Amersfoort geboren als de oudste zoon van de timmerman Petrus Karel van Eijkelenburg en Wilhelmina Geertruida van Doorn. Vader richt in 1924 te Amersfoort “Bouwbedrijf P.K. van Eijkelenburg” op, waarin ik na het doorlopen van de MTS werk. In 1948 verhuist vaders bedrijf van Amersfoort naar Rosmalen, en mijn vrouw, onze kinderen en ik dus ook. Tien jaar later nemen twee broers en ik het bedrijf over, dat dan “N.V. Bouwbedrijf Van Eijkelenburg Rosmalen” heet. In Hilversum komt een zusteronderneming.

In Nederland sta ik bekend om de seriematige woningbouw en ben ik pionier op het gebied van serviceflats.In Vught bouw ik namelijk flat Eikendonck en, met het oog op jonge gezinnen, eind jaren zestig, begin jaren zeventig vele twee-onder-éénkappers en rijtjeshuizen in de woonwijk De Baarzen. Zelf woon ik tot aan mijn dood met mijn vrouw in flat Eikendonck op nummer 81.

Maar ik ben niet alleen maar aan het bouwen. Tot 1982 geef ik als president-directeur leiding aan het bedrijf, dat op een later punt in Dura Vermeer opgaat, en ik blijf nog jaren adviseur. Daarnaast onderteken ik als voorzitter van het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond met nog zeven anderen het Akkoord van Wassenaar. Om werkloosheid tegen te gaan, sluiten vakbonden en werkgevers een akkoord over loonmatiging, in ruil voor arbeidstijdverkorting. Ik krijg kritiek, maar word ook bij mijn afscheid als voorzitter door minister-president Ruud Lubbers tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw bevorderd. Daarnaast ben ik lid van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Op politiek gebied ben ik lid van D66, hoewel van oorsprong CDA-gezind. In de Vughtse regionale politiek maak ik tot 2006 deel uit van de Vughtse fractie van D66 als steunfractielid.

Begin 2009 overlijd ik op bijna 87-jarige leeftijd in Vught. Behalve Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw ben ik tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau bevorderd.

Beeldbron: NA en IISG