Lezing – 3 november – Molukkers in Nederland

Door: Henk Smeets

Barak 1B in het woonoord Lunetten. Van 1968 tot 1992 de kerk van de Molukse kerkgenootschappen in het woonoord (Museum Maluku, Utrecht)

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat meer dan 3000 Molukse ex-KNIL-militairen met hun gezinnen vanuit Indonesië naar Nederland werden overgebracht. Bij aankomst werden zij uit militaire dienst ontslagen en ondergebracht in ongeveer vijftig kampen (woonoorden), waaronder de voormalige Duitse concentratiekampen in Vught en Westerbork. Deze ongelukkige start zorgde voor een langlopend conflict tussen de Molukkers en hun vroegere werkgever.

Henk Smeets, die in 2006 samen met Fridus Steijlen de studie ‘In Nederland gebleven’ schreef, vertelt op 3 november a.s. over de bewogen geschiedenis van de Molukkers in Nederland. Hij gaat ook in op de geschiedenis van het Vughtse woonoord Lunetten, dat als kleine woonwijk nog steeds bestaat.

De lezing vindt plaats in Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2 in Vught en wordt georganiseerd door de Bibliotheek, Stichting Erfgoed, Anders Bezig Zijn en het Vughts Museum. Aanvang 19.30 uur. Kosten: €7,50 inclusief een kop koffie/thee. Je kunt vooraf aanmelden via de website: www.abzvught.nl