Even voorstellen 29: Frans van der Heijden

Frans van der Heijden

Er wordt nogal wat gebouwd in Vught. Bijna de hele Marktveldpassage is gesloopt en moet plaatsmaken voor een nieuw centrum met winkels en woningen. De laatste honderd jaar is er in het dorp bijzonder veel gebouwd: er kwamen hele nieuwe wijken bij zoals Schoonveld, de Baarzen, de Vughtse Hoeven en ook het Villapark.

In Vught geboren en getogen
Mijn naam is Frans van der Heijden, een geboren en getogen Vughtenaar, en initiatiefnemer en architect van die villawijk. Ik kom uit een broodbakkersfamilie, maar ik mag studeren. In 1906-1907 studeer ik in Amsterdam en loop ik stage bij de beroemde Joseph Cuypers, zoon van Pierre Cuypers. Hierna keer ik terug naar Vught. In 1913 trouw ik met de eveneens Vughtse Maria Johanna Pijnenburg, zus van inderdaad de schilder Reinier Pijnenburg. Wij krijgen vijf kinderen en wonen op Taalstraat nr. 135.
Daar heb ik een kantoor als architect en makelaar-taxateur van zowel koop- als huurwoningen. Drie jaar later begeef ik mij op het pad van de projectontwikkelaar met de oprichting van de N.V. Bouwgrondonderneming Villapark Vught. Burgemeester Van Lanschot opent het villapark officieel, dat is ontworpen door de Haagse landschapsarchitect B.C. van Steenhoven. Mijn vriend, kunstenaar André Verhorst, ontwerpt voor mij de tekeningen voor de advertenties in de kranten en ik verkoop de woningen. Bekende bewoners van de villawijk zijn onder meer kolonel Thomson en schilder Tom Slager.

Eerste Vughtse VVV-kantoor
Naast de architectuur heb ik een brede belangstelling voor kunst en de Vughtse geschiedenis. Vele huizen zet ik op de gevoelige plaat en bij het graven voor de funderingen van de villa’s verricht ik bodemkundig onderzoek. U heeft ongetwijfeld gelezen dat zelfs in 2021 behoorlijk wat in de Vughtse bodem wordt gevonden. Ik vind enkele Romeinse pijpen en Middeleeuwse kanonskogels. Daarnaast ben ik een groot plantenliefhebber en heb ik thuis een riante plantenkas met cactussen en druiven. Tenslotte richt ik het eerste Vughtse VVV-kantoor op en ben ik secretaris van het eerste bestuur van de Vughtse heemkundekring ‘De Kring voor geschiedbeoefening’, al lang voordat het Vughts Museum of Stichting Erfgoed Vught er is. Ik sterf in 1967 in Vught.

Beeldbron: Ernest Vos de Wael, BHIC