Even voorstellen 27: Kees de Brouwer

vlnr: Harrie, Piet en Kees de Brouwer

In Vught liggen vele mooie kloosters zoals Mariaoord, Huize Steenwijk en Regina Coeli. Maar u zou mij wellicht kunnen kennen als bewoner van een ander klooster, namelijk Oud-Sparrendaal waar de Broeders van Scheut hebben gewoond, of als eerste rector van het kleinseminarie Nieuw-Sparrendaal. Mijn naam is Kees de Brouwer, geboren in 1881 in een zeer gelovig boeren-onderwijzersgezin te Hilvarenbeek. Mijn vader werkt als leerlooier en is later hoofdonderwijzer, mijn moeder zorgt voor het gezin. Zoals in veel grote, katholieke gezinnen een zoon of een dochter het leven aan de kerk en het geloof wijdt, doe ik dat ook. En ik ben niet de enige. Van de zeven kinderen worden er drie zonen priester en een dochter een zuster. Mijn oudste broer Piet, ‘D’n Doctor’, is priester, de beroemde emancipator van katholiek Brabant en de oprichter van het St. Odulphuslyceum in Tilburg. Mijn andere, oudere broer Harrie is ook priester. Op de foto ziet u links Harrie, in het midden Piet en rechts ziet u mij. Mijn jongere zus Catharina treedt in bij de Zusters van Liefde.

Landgoed Sparrendaal

Op 25-jarige leeftijd word ik tot priester gewijd en werk ik, met een kleine tussenpoos in Vught, bijna twintig jaar als missionaris op de Filipijnen, zoals in de stad Pasig. Het doel is om de mensen te bekeren tot het Christendom. Vanaf 1928 tot 1930 woon ik kort in Nijmegen, maar vanaf 1930 keer ik weer terug naar het landgoed Sparrendaal. Oud-Sparrendaal, geschonken aan de Broeders van Scheut, is een opleidingscentrum voor missionarissen die worden uitgezonden naar Azië en Midden-Afrika. Na decennialange missies komen de broeders weer op het landgoed te wonen en dient het klooster als een bejaardentehuis voor de broeders. In 1930 wordt Nieuw-Sparrendaal gebouwd, een missiecollege en internaat. Ik ben de stichter van het missiecollege en de eerste rector tussen 1930 en 1949. Jongens kunnen hier intern naar school, om uiteindelijk missionaris te worden. Het programma van erkende gymnasia wordt zo veel mogelijk gevolgd, zodat leerlingen staatsexamen kunnen doen en toegang krijgen tot universiteiten.

Van missiecollege tot Maurickcollege

In 1960 overlijd ik op achtenzeventigjarige leeftijd in Vught en lig nog altijd begraven op de begraafplaats van de Scheutisten. Het missiecollege is door een teruglopend aantal leerlingen met het regulier gymnasium Xaverius en de meisjesschool van Regina Coeli opgegaan in het Maurick College.

Beeldbron: BHIC