Even voorstellen 26: Herman van Bree

Gedenkplaat Mozes en Aäronkerk Amsterdam

Goedemiddag. In 1834 word ik, Herman van Bree, in Amsterdam geboren. Mijn vader is één van Nederlands prominentste componisten, violist en dirigent Johannes Bernardus van Bree en mijn moeder is zijn tweede vrouw Joanna Catharina Uitenbroek. De jeugd van mijn drie zussen, mijn broer en mij staat vrijwel volledig in het teken van muziek. Van mijn vader krijg ik niet zo verrassend een uitgebreide muziekopleiding. Hierdoor word ik de derde generatie muziekmeester, omdat niet alleen mijn vader maar ook mijn grootvader Frans van Bree muziekmeester was. Beiden hebben een lange staat van dienst.

Mijn vader volg ik op als koorleider bij de Mozes en Aäronkerk te Amsterdam. Bekendheid verwerf ik pas door mijn uitvoering van Graner Messe van de Hongaarse componist Franz Liszt.

Bezoek van Liszt

In 1866 word ik vereerd met een bezoek van de grote Liszt, die dan bij een uitvoering van de Graner Messe en Psalm 13 aanwezig is. Ik leid dan een groot symfonieorkest en een koor van tweehonderd personen. Een gedenkplaat op de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam herinnert daar nog steeds aan.

Daarnaast ben ik betrokken bij tal van andere activiteiten. Zo ben ik dirigent van het Amsterdamse muziekgezelschap Blaas- en strijklust. In 1871 verlaat ik Amsterdam om mij in ’s-Hertogenbosch te vestigen. Als muziekonderwijzer heb ik in deze stad mijn eigen pianoschool. Ik geef les aan jonge mensen uit gegoede families. Bovendien ben ik betrokken bij de oprichting van de Gemeentelijke Muziekschool in de stad en waarvan ik tevens de eerste directeur ben.

Taalstraat 24

 Tussen 1874 en 1878 woon ik met mijn vrouw, Maria Catharina Antonia Boggia, met wie ik in 1858 in Amsterdam getrouwd ben, op Taalstraat 24 in Vught en daarna enkele jaren in ’s-Hertogenbosch. Vanaf 1879 verslechtert mijn gezondheid zodanig, dat ik (gedeeltelijk) vervangen word aan de Muziekschool. Tijdens mijn laatste jaren woon ik met mijn vrouw, inmiddels vanwege mijn gezondheid werk ik niet meer, opnieuw in Vught. Op slechts 49-jarige leeftijd sterf ik in dit mooie dorp.

Van mijn hand verschijnt een Missa unisono, een feestcantate, Aan de sterren, Missa en een pianosonate.

Beeldbron: Wikipedia