De Kwartaalkast: Geert de Bruijn

Ontstaan Huis !

Vier keer per jaar besteedt het Vughts Museum aandacht aan een werk van een Vughtse kunstenaar. Zijn of haar werk mag een kwartaal in de kast.

Van 1 oktober tot 31 december 2021 is de kast voor:

GEERT DE BRUIJN

Kijkend naar het werk van Geert de Bruijn zien we dat hij in de loop der jaren diverse thema’s gebruikt. Zo is een veel terugkomend thema de Moedergodin. De Moedergodin symboliseert geboorte, leven en de dood. Oftewel een drie eenheid. Of het thema Ashvamedha, wat staat voor een Vedisch ritueel afkomstig uit India. Dit zorgt ervoor dat het heelal in gang blijft. Het heelal dat ooit begon met de Oerknal.

Geboorte, Leven en Dood

Al deze thema’s (Moedergodin, Ashvamedha, Oerknal) hebben als overeenkomst dat er een begin is (geboorte), een proces (het leven) en een eind (de dood). Je kunt stellen dat zijn werken observaties van het bestaan zijn. Het tonen van de universele waarden, gepersonifieerd door goden en godinnen. Dit is een greep uit de thema’s die Geert verbeeld in zijn assemblages. Hij gebruikt hiervoor zijn eigen beeldtaal in de vorm van driehoeken, kruizen, spiralen, vierkanten en bijvoorbeeld vogels. En dat in diverse materialen. Denk aan leer, touw, zand, lood, verf, hout en lijm.

Meer weten over Geert de Bruijn: https://geertdebruijn.com/