Schenkingen aan het Vughts Museum

De Sint-Lambertuskerk in Helvoirt van H.S. Gmelig, 1942.

Een van de mooie taken van de werkgroep Beheer en Registratie is het in ontvangst nemen van schenkingen en bruiklenen aan het Vughts Museum.Het gaat dan om onder meer  foto’s, boeken en brochures, relatiegeschenken van (lang verdwenen) Vughtse ondernemers, verenigingen en instellingen, schilderijen en veel meer uiteenlopende objecten die een artistieke of historische waarde hebben.Het museum aanvaardt ze vaak in dank, maar moet af en toe helaas een schenking weigeren omdat het voorwerp te privé is of geen aantoonbare relatie heeft met Vught, Helvoirt of Cromvoirt of met (voormalige) inwoners van onze gemeente. Deze voorwerpen zouden vermoedelijk nooit voor een expositie of publicatie worden gebruikt, maar zouden wel beslag leggen op de beperkte ruimte in de depots.

Wat kregen wij zoal?

De afgelopen maanden heeft het Vughts Museum weer heel wat bijzondere objecten aan zijn collectie kunnen toevoegen, soms met een interessant verhaal erbij. Dit is een greep daaruit:

  • Een grote smeedijzeren lichtkroon voorzien van onder meer schildjes met afbeeldingen van bekende Vughtse gebouwen, vervaardigd door de Vughtse smid J.P. van der Meijden.
  • Een uit 1792 daterend ‘Reglement op het weiden en schutten van beesten in het Vrijdom deezer Hoofdstad ’s-Hertogenbosch, In het gemeen, en byzonder in den polder van het Bossche Veld en May’.
  • Een vooroorlogse legerhelm en gasmasker.
  • Fotoreeks van de Eerste H. Mis van een Vughtse priester in de St. Petruskerk in 1935.
  • Twee schilderijen van de Vughtse kunstenaar Jan van Amelsfoort.
  • Maar liefst 256 fotoreproducties die de Vughtse kunstenaar André Verhorst heeft gemaakt van de door hemzelf in de jaren ’30, ’40 en ’50 geschilderde portretten van kinderen en volwassenen uit onder meer Vught en ‘s-Hertogenbosch. Van de meeste geportretteerden is de naam bekend.
  • Drie schilderijen van de Vughtse kunstenaar Reinier Pijnenburg van een zigeunerin, een Bretons haventje en een interieur van een boerderij.
  • Twee aquarellen en een schilderij van respectievelijk Jacques Pijnenborg en Wim van de Plas, allebei Helvoirtse kunstenaars.
  • Een schilderij van de Sint-Lambertuskerk in Cromvoirt, in 1942 gemaakt door de schilderes Hermina Sophia Gmelig Meyling. De ouders van de schenkers kochten het doek destijds van de schilderes tijdens hun vakantie in Cromvoirt. Het museum had nog geen schilderij van de kerk mét toren. De toren werd in 1944 tijdens de bevrijding door de Duitsers opgeblazen en is niet meer herbouwd.

Zoals gezegd, het is een mooie taak om al die objecten in ontvangst te nemen. En om de verhalen die over daarover worden verteld, aan te horen en op te tekenen, want ook die worden zo veel mogelijk bij de digitale registratie vastgelegd.