Even voorstellen 25: Bib van Lanschot

Bib van Lanschot (1914 – 2001)

Mijn vader heeft mij een bijnaam gegeven, die ik altijd blijf gebruiken: ik ben Bib van Lanschot, zoon van burgemeester August van Lanschot en de Belgische jonkvrouw Marie Lagasse de Locht. Geboren in 1914 op Huize Muyserick en niet kasteel Maurick, want daar wordt elektriciteit en centrale verwarming aangelegd. Moeizaam doorloop ik de HBS, maar vlot volg ik de officiersopleiding aan de KMA in Breda. Tijdens een vakantie in 1935 in Neurenberg hoor ik Hitler spreken op een NSDAP-Parteitag en zie ik aanhangers hysterisch juichen. Ik vrees voor een oorlog.

Tweede Wereldoorlog

 Als Duitsland in mei 1940 Nederland invalt, ben ik tweede luitenant der cavalerie bij het Tweede Regiment Huzaren en doe ik mijn eerste gevechtservaring op. Na de capitulatie breng ik een vrachtwagen vol waardevolle spullen van het Derde Regiment Huzaren naar kasteel Maurick.

Dan begin ik een studie rechten in Leiden. Daar komt uiteraard weinig van terecht, want ik ga bij het studentenverzet. Ik reis zogenaamd als een verzekerings-maatschappijagent door het land, om de sterkte van de Duitse troepen te verkennen en de Inlichtingendienst te organiseren. Maar ik word verraden. Ik geef niets prijs als de Sicherheitsdienst mij dagenlang verhoort en mishandelt. Door een goede verdediging word ik niet ter dood veroordeeld, maar moet volgens het Nacht und Nebel-decreet verdwijnen: via de kampen Haaren, Amersfoort, Natzweiler-Struthof naar Dachau. Eind april 1944 bevrijden de Amerikanen Dachau. Ik weeg nog slechts 45 kilo. Als er vanuit Nederland geen hulp komt voor de 650 overlevende landgenoten, vlieg ik met Amerikaanse hulp naar Nederland. Binnen een week ben ik met een repatriëringscolonne van zestig vrachtwagens terug, om de Nederlanders op te halen.

Militaire Willemsorde

Na de oorlog trouw ik met jonkvrouw Louise Marie van Meeuwen en wij krijgen drie kinderen. Maar de oorlog eindigt nooit helemaal. Koningin Juliana reikt – haar eerste regeringsdaad – aan prinses Wilhelmina en mij de Militaire Willemsorde uit. Naast tal van bezigheden ben ik een van de oprichters van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers en World Veteran Federation. Later bekleed ik bestuursfuncties bij Philips en de bank F. van Lanschot. In 2001 overlijd ik in Eindhoven.

Beeldbronnen: Oorlogsbronnen en Koninklijke Verzamelingen

Uitreiking Militaire Willemsorde door Koningin Juliana