Tentoonstelling ‘Helvoirt, voortvarend verder’

Sinds 1 januari 2021 maakt Helvoirt deel uit van de gemeente Vught. Corona bracht helaas een heleboel in de war, maar het Vughts Museum kan eindelijk de tentoonstelling ‘Helvoirt, voortvarend verder’ laten zien. Op zondag 5 september 2021 vond de langverwachte opening van de tentoonstelling plaats in DePetrus in Vught.

Het Pomphuiske

De tentoonstelling is samengesteld door de werkgroep ‘Helvoirt’ bestaande uit Helvoirtenaren Cees Slegers, Peter van Gorp en Jan van Balkom en de Vughtenaren Wieke Schrover, Jan Lelyveld en Henk Smeets. Naast de door de gemeente Vught in bruikleen gegeven voorwerpen uit Helvoirt is het Pomphuiske te zien, gemaakt door de vakkundige timmermannen van de werkgroep Vormgeving. In dit Pomphuiske zijn vijf geluidsfragmenten met Helvoirtse verhalen in het dialect te horen. Naast schilderijen van Helvoirtse schilders, zoals Wim van de Plas, Jacques Pijnenborg en Jan Cuppen, kan het publiek schilderijen bekijken van niet-Helvoirtse schilders die in Helvoirt geschilderd hebben.

In de eerste weken na de opening is de tentoonstelling goed bezocht, naar de verhalen “uit” de pomp wordt met belangstelling geluisterd

Helvoirtse objecten in permanente expositie Vughts Museum

Wanneer de tentoonstelling in november is afgelopen, wordt in het Vughts Museum de permanente expositie aangevuld met Helvoirtse objecten. Daarvoor wordt dankbaar gebruikt gemaakt van door de gemeente in bruikleen gegeven voorwerpen. De tentoonstelling ‘Helvoirt, voortvarend verder’ is nog tot en met zondag 7 november te zien in ontmoetingscentrum DePetrus.

Opening ‘Helvoirt voortvarend verder’