Cultuurweek voor de jeugd van Vught, Cromvoirt en Helvoirt

Jeugdactiviteit Cultuurweek 2021

Zondag 12 september 2021 was uiteraard ook de jeugdwerkgroep van het Vught Museum present tijdens de Cultuurweek. Om 12.00 uur was het team bestaande uit Remonne, Tineke, Gorettie, Hannie en Yvonne aanwezig in het Vughts Museum. De eerste bezoekers kwamen naar De Petrus maar het duurde even voordat er kinderen kwamen en kinderstemmen door DePetrus klonken. Na toestemming van de ouders werden de kinderen beziggehouden door leden van de jeugdwerkgroep en konden de ouders rustig rondlopen in DePetrus of boeken uitzoeken in de bibliotheek.

Speciaal programma

Voor deze gelegenheid was er een speciaal programma met diverse activiteiten voor de jeugd van 4-12 jaar. De kleintjes konden tekeningen van Pietertje inkleuren of kunstwerkjes maken met stiften en kleurtjes. Sommige kinderen gingen met stukjes plastic aan de slag en maakten kleurrijke onderzetters. Ook de legpuzzel Flower viel goed in de smaak. Veel moeders vergezelden de kinderen in het artistieke proces maar de vaders keken liever toe. Jo van Dinther nam de speciale leskist van het Vughts Museum voor zijn rekening want hij kan heel mooi vertellen over de “Schatten van Vught” die in deze schatkist verborgen zitten. De kinderen hingen aan zijn lippen. Eén van de kinderen ging met de precisie van een architect aan de slag met blokken en maakte een heus bouwwerk. Viel er een blok om, dan werd deze onvermoeibaar opgepakt en bouwde rustig verder.

Rondleidingen

’s-Middags kon de jeugd deelnemen aan mini-rondleidingen in DePetrus met boeiende verhalen over de historie en architectuur van het gebouw. Het zoeken naar Pietertje – gevonden tijdens restauratiewerkzaamheden in de gewelven van het gebouw- was niet alleen voor de jonge deelnemers interessant. Zelfs gidsen van DePetrus namen deel aan de rondleiding op zoek naar Pietertje die, met dank aan een bedrijf, vergroot was weergegeven.  Als aandenken aan de rondleiding vond het trekpoppetje van Pietertje gretig aftrek.

Pietertjespad

Enthousiaste opa’s en oma’s die met hun kleinkinderen naar DePetrus kwamen beloofden de Speurtocht Pietertjespad (voor €3 af te halen bij de gastenbalie van DePetrus)  te gaan lopen.Voor de jeugdwerkgroep was deelname aan de Cultuurweek een succes. Het was een gezellige en leerzame middag voor de jeugd met een hoge opkomst.