Even voorstellen 18: Johannes Bon

Villa Voorburg
De meeste Vughtenaren, u dus waarschijnlijk ook, noemen het psychiatrisch zorgpark ‘Reinier van Arkel’ vaak nog ‘Voorburg’. Daar heb ik een aandeel in, want eind 1772 heb ik, Johannes Bon, van mr. Willem van der Does de buitenplaats, hoeve en landerijen hier in Vught gekocht. Wij zijn tegelijkertijd schepen van ‘s-Hertogenbosch geweest. Het bestaande huis laat ik slopen en op die plek bouw ik een nieuwe villa, die ik naar mijn schoonmoeder Samuele Theophile Smits-van Voorburgh vernoem.
Geboren in Harderwijk
Ik word in 1718 te Harderwijk geboren als derde van vier zonen van de schout Tieleman Bon en Elisabeth Ravens. Mijn vader, twee broers en familie aan moeders kant hebben gestudeerd, meestal rechten, en bekleden posities in het bestuur van steden. In 1740 vertrek ik voor mijn studie geneeskunde naar de universiteit van Leiden en in 1742, dan ben ik inmiddels arts, vertrek ik naar Rotterdam.
Bestuurlijke functies in ‘s-Hertogenbosch
’s-Hertogenbosch wordt echter mijn thuis. Hoewel ik als enige uit mijn familie geen rechten heb gestudeerd, krijg ik verschillende bestuurlijke functies. Vanaf 1749 ben ik poorter van ’s-Hertogenbosch en sinds 1754 ben ik meerdere keren schepen van de stad en president van de raad. Daarnaast promoveer ik van derde gasthuisdokter tot eerste dokter en ben ik rentmeester van het gasthuis. Ik ben bovendien hoogleraar geneeskunde aan de Illustre School, waarvan ik tevens het hoofd word. Ondertussen doe ik ook nog onderzoek naar de opkomst en de verspreiding van rotkoorts in De Meijerij.
Reinier van Arkel
Mijn drukke bestaan als arts en bestuurder zorgt ervoor dat ik pas op 47-jarige leeftijd trouw met Margaretha Jacoba Smits, dochter van een andere president-schepen en raad van ‘s-Hertogenbosch. Wij krijgen in 1773 een dochter: Elisabeth Samuella Theophile Bon, die na mijn overlijden in 1802 te ’s-Hertogenbosch Voorburg erft. Haar man, mr. François Johan Gallé. verkoopt het alweer in 1804. Ruim tachtig jaar later, in 1885, wordt het buitengoed een psychiatrisch ziekenhuis en pas in 1990 heet het door een reorganisatie ‘Reinier van Arkel’. Niet zo gek dat het zorgpark in de volksmond ‘Voorburg’ is blijven heten.
Bron: BHIC.