Even voorstellen 15: Ludwig Wilhelm Haberkorn

Ludwig Wilhelm Haberkorn jr.

Dag, mijn naam is Ludwig Wilhelm Haberkorn Jr., in 1895 te Amsterdam geboren als zoon van een controleur bij een stoombootmaatschappij. Op zestienjarige leeftijd meld ik mij als vrijwilliger bij het instructiebataljon van het 10e en 21e regiment infanterie. In 1921 vertrek ik, inmiddels eerste luitenant, naar Nederlands-Indië om te dienen in het KNIL. Ik word overgeplaatst naar de luchtvaartafdeling op de vliegschool te Kali Djati en volg een opleiding tot vliegenier. Nadat ik mijn brevet heb behaald, keer ik terug naar de landmacht in Palembang en Djambi. In 1925 eindigt dit Indisch avontuur en vaar ik naar Nederland.

Infanterist Motordienst Haarlem

Als infanterist word ik ingedeeld bij de Schoolcompagnie van de Motordienst in Haarlem.  In 1929 trouw ik met mijn Hendrika. Na meerdere functies bij de Motordienst te hebben vervuld, word ik in 1934 als detachementscommandant voor de eerste vredesmissie van het regiment naar Saarland uitgezonden. Ondertussen krijgen Hendrika en ik drie dochters. Wij verhuizen van Bloemendaal naar Hotel ‘Philora’ aan de Bosscheweg in Vught, dat u wel kent als Hotel ‘De Witte’, tot wij onze woning op Van Heurnlaan 1 in Vught kunnen betrekken. Er volgt een bevordering tot kapitein en mijn eenheid neemt intrek in de net gebouwde Koning Willem I Kazerne in Den Bosch.

Tweede Wereldoorlog

 Het jaar daarna mobiliseert de eenheid vanwege de dreigende oorlog en wordt wegens ondersteuningstaken in de Peel-Raamstelling ingezet.

Na de val van de stelling in 1940, Duitsland is Nederland binnengevallen, beland ik na veel omzwervingen met mijn eenheid op Walcheren in Zeeland. Om niet door de Duitsers te worden opgemerkt, moeten wij ons ‘s nacht verplaatsen. In de nacht van 13 op 14 mei komen wij in de buurt van Oostkapelle. Terwijl mijn eenheid dekking zoekt, ga ik met een motorordonnans vooruit om de weg te verkennen. Nadat ik hem op een ontmoetingspunt achterlaat, keer ik terug naar mijn eenheid om deze te laten bijtrekken. Plotseling klinken in de omgeving van Veere schoten. De eenheid moet zich vergist hebben: door eigen vuur ben ik op slag dood. Ik word op de algemene begraafplaats in Oostkapelle begraven.

Beeldbron: aat-blauwbloed.nl