Podcast ‘Oorlog, vrede en vrijheid’ bij Nationaal Monument Kamp Vught

Nan van Schendel (Huis73) en Jeroen van den Eijnden (NMKV) bij raamsticker Podcast

“Verdriet. Ruzie. Niet boos tegen elkaar doen. Dat je mag zwaaien naar de buren.” Zomaar een greep uit wat de woorden oorlog, vrede en vrijheid betekenen voor leerlingen op een basisschool. De in DePetrus gevestigde Vughtse bibliotheek (onderdeel van Huis73) maakte met podcastmaker Marcia Sandee en leerlingen van De Springplank, De Koningslinde en De Schalm uit Vught de podcast ‘Oorlog, vrede en vrijheid’.

Raamsticker met QR code bij Nat. Monument Kamp Vught

De podcast werd ontwikkeld in het najaar van 2019, toen het 75 jaar geleden dat Noord-Brabant werd bevrijd. Om meer bekendheid te geven aan de podcast, ging Huis73 een samenwerking aan met Nationaal Monument Kamp Vught. Op 25 juni onthulden Jeroen van den Eijnde (directeur Nationaal Monument Kamp Vught) en Nan van Schendel (directeur Huis73) een grote raamsticker bij de entree van het museum. Met een QR-code kunnen bezoekers en voorbijgangers fragmenten beluisteren. Van Schendel: “De podcast maakt duidelijk dat grote begrippen als oorlog, vrede en vrijheid voor kinderen betekenis krijgen als ze er met hun eigen verbeelding woorden aan geven. Zo mooi en ontroerend om naar te luisteren.”

(tekst van NMKV/foto Urijan Poerink)