Even voorstellen 8: Nikolas Outmaijer

Handtekeningen Nikolas Outmaijer en Anna Kroost

Mijn naam is Nikolas Outmaijer en ik ben een in 1796 geboren Amsterdammer. Wegens de strijd tijdens de Belgische Opstand word ik met de Militaire Willemsorde onderscheiden, net als majoor Carel van Heel en tweede luitenant Johannes Coenraad Poulus. Zij zijn ook na hun pensioen Vughtenaar zijn geworden.

Jeugdjaren

Maar even terug naar Amsterdam. Ik kom uit een gezin met negen kinderen, helaas zijn in 1803 mijn ouders en drie zusjes al overleden. Mijn oudste zus trouwt, en mijn vijf broers en ik, pas zeven jaar oud, moeten naar het weeshuis. Het is in feite een springplank naar het leger of in de marine, want geld voor een opleiding is er niet. Een broertje sterft in het weeshuis en twee lopen weg. Dirk, Abraham en ik gaan in militaire dienst en Lieuwe vertrekt als matroos naar Java, maar raakt drie jaar later vermist.

Miltaire Willemsorde

Ik begin bij de infanterie als tamboer en geef dus tijdens de marsen het tempo aan en de commando’s door. Een paar jaar later promoveer ik tot korporaal en sergeant. In 1831 word ik net als Van Heel en Poulus met de hoogste eer, de Militaire Willemsorde, gedecoreerd. Ik heb namelijk tijdens de Tiendaagse Veldtocht in de vesting van Dendermonde, in de citadel van Gent en in het mobiele leger gevochten, om de Belgen bij Nederland te houden. Ik krijg bovendien het Metalen Kruis en de Zilveren Medaille, en in 1845 ga ik eindelijk met pensioen. In Vught trouw ik met Anna Kroost, zij heeft daar een eigen winkel. Ik woon op de Waterkant, het gebied tussen de Taalstraat en de toenmalige Dommel. Met mijn vrouw en stiefdochters betrek ik het huis op de Vliert nr. 15 en later verhuizen Anna en ik naar de Vlasmeer, waar ik in 1850 sterf.

Beeldbron: www.bhic.nl.