Even voorstellen 6: Els van Rijckevorsel

Els van Rijckevorsel en Joseph Kiwanuka

Mijn naam komt u waarschijnlijk bekend voor, er wonen namelijk nogal veel Van Rijckevorsels in Vught. Ik ben Els, vaak zuster Els genoemd, geboren in 1901 te Boxtel. Samen met mijn ouders en zus Miek verhuis ik als ik vijf jaar oud ben naar Taalstraat 53 in Vught. Mijn vader overlijdt jong, waarna mijn moeder als fabrikante de leiding over mijn vaders strohulzenfabriek ‘Concordia’ aan de Boxtelseweg overneemt.

Gelovig en groot plichtsbesef

Miek treedt op 15-jarige leeftijd in de Congregatie Witte Zusters in Boxtel in. Zij wordt missiezuster en krijgt de naam Marie Jean-Felix. Zij is niet de eerste in de familie, want oom Felix Westerwoudt is ook missionaris geweest. Ik word verpleegster en blijf mijn leven lang op Taalstraat 53A wonen. Wij zusjes zijn zeer gelovig en hebben een groot plichtsbesef, je zou ons workaholics kunnen noemen.

Bisschop Joseph Kiwánuka

Tijdens de Tweede Wereldoorlog laat ik de paters van het missiehuis Sparrendaal in Vught bij mij thuis evacueren. Er is ruimte genoeg in dat grote huis. Mijn verre voorvader Thomas Cornelis van Rijckevorsel is trouwens de stichter van Sparrendaal. Er komt in 1950 nog een geestelijke naar de Taalstraat: ik ontvang tijdens zijn bezoek aan Nederland de Oegandese bisschop Joseph Kiwánuka. Hij houdt een mis in de O.L. Vrouw Middelares Aller Genaden.

Daarnaast ga ik zelf op pelgrimage, zoals Lourdes, waar ik mij voor de ziekenverpleging inzet. Dat missiewerk van oom en zus laat mij niet onberoerd en als presidente van de Vughtse Missienaaikring naai ik met een aantal dames kleren en borduursels voor priesters in de missielanden. Wij zamelen natuurlijk ook geld in.

In dienst van God en de missie

Nooit getrouwd heb mijn leven in dienst van God en de missie gesteld en daarvoor ben ik onderscheiden met het erekruis Pro Ecclesia et Pontifice en voor mijn werk voor de Lourdes-zieken met het Kruis van Verdienste met Schild.  In dat grote huis aan de Taalstraat woon ik met huisgenoot Pieta, totdat zij in 1973 overlijdt. Als ik op 29 juli 1986 in Vught sterf, wordt mijn lichaam in het familiegraf van mijn ouders én Pieta bijgezet.

Beeldbron: www.bhic.nl