Even voorstellen 5: Anne Paul François Rigot de Begnins

Anne Paul François Rigo de Begnins en Roline baronesse van Randwijck

Grüezi, mijn naam is Anne Paul François Rigot de Begnins en ik ben in 1794 geboren in wat nu Zwitserland heet. Mijn voornaam doet anders vermoeden, maar ik ben een mannelijke generaal-majoor uit een politiek-militair vooraanstaande familie. Nadat ik aan een Zwitserse universiteit heb gestudeerd, word ik gevraagd om als tweede luitenant in dienst te treden van het Belgische vierde regiment lichte dragonders.

Nederland, België en Luxemburg vormen samen het jonge Verenigd Koninkrijk der Nederlanden om tegenwicht te kunnen bieden aan Frankrijk, dat net Napoleon is kwijtgeraakt. Dat generaaltje komt natuurlijk terug, dus mijn kameraden en ik hebben hem bij Waterloo een enorme opdoffer gegeven, waarvoor ik de Militaire Willemsorde ontvang. Mijn paard wordt helaas onder mij doodgeschoten.
Het duurt vervolgens lang voordat mijn militaire carrière op gang komt, maar doordat ik stipt, godvrezend, streng voor mijzelf, maar mild voor een ander ben volgen uiteindelijk de promoties en onderscheidingen elkaar snel op. Daarnaast voed ik als gouverneur van koning Willem II zijn zonen op, met wie ik door Europa en Rusland reis. Aan het hof ontmoet ik de hofdame van koningin Anna Paulowna, mijn latere echtgenote Roline baronesse van Randwijck. Zij is de gouvernante van prinses Sophie.

Zionsburg Vught
Met als standplaats ’s-Hertogenbosch ben ik later waarnemend provinciaal commandant van Noord-Brabant. Wij wonen daarom al enkele jaren op Zionsburg aan de Taalstraat in Vught, als Roline het landgoed in 1847 koopt. Dat was overigens het oude landhuis, niet het nieuwe dat na de tragische brand van 2003 nu wordt herbouwd. Het landgoed verkopen wij aan koning Willem II, maar als hij sterft kopen wij het weer terug. Ik ben trouwens langer Vughtenaar dan Nederlander: acht jaar voordat ik in 1860 aan een borstkwaal sterf, word ik pas genaturaliseerd.
Meer weten? Hopelijk tot snel in het Vughts Museum!