Even voorstellen 3: Jan Verbiezen

Jan Verbiezen

Je hebt mijn naam misschien wel op het Indiëmonument in het Lievevrouwepark zien staan: ik ben sergeant-majoor Jan Verbiezen. Een echte Vughtenaar ben ik niet, want ik ben in 1919 in Zeeland geboren en word politieagent in Helmond. Daar trouw ik eind juli 1946 met Nelly en wij verhuizen naar Vught. Zes weken later vaar ik naar Nederlands-Indië.

Daar is in 1945 de onafhankelijkheid uitgeroepen, maar Nederland draagt de soevereiniteit niet over. Daardoor gaan nationalistische jongeren in verzet. Ik behoor tot de 7 December Divisie van de Militaire Politie en word in de pastorie aan de Barteljorisweg geplaatst. Het doel is dat Nederland de situatie onder controle krijgt. Na de Politionele Acties neemt het verzet en dus ook de werkdruk juist toe. In deze divisie leer ik een andere Zeeuw kennen, Arjen Minnaard, wiens leven ik red door zijn gewonde been af te binden. Op 27 september 1948 loopt het voor mij slechter af, want ik overlijd bij een verkeersongeluk met mijn motorfiets in Buitenzorg.

Mijn Nelly is een pittige tante. Zij treedt in dienst bij het Vrouwen Hulpkorps, een afdeling van de Marine Vrouwen Afdeling binnen de Koninklijke Marine (MARVA), om te kunnen zien waar ik twee jaar heb geleefd en gewerkt. Hier leert zij mijn beste vriend Arjen kennen, met wie zij in Nederland trouwt en kinderen krijgt.

Meer lezen over mijn korte, maar turbulente leven? Dat kan hopelijk snel weer in het Vughts Museum!

Beeldbron: https://www.nederlandsekrijgsmacht.nl