Even voorstellen 2: Damiaen Joan van Doorninck

Damiaen Joan van Doorninck

Mijn naam is Damiaen Joan van Doorninck en ik ben de zoon van een luitenant-generaal en een jonkvrouw. Vrij snel na mijn geboorte in 1902 in Vught verhuis ik met mijn ouders. In 1920 begin ik met mijn opleiding in de marine en in 1933 trouw ik een baronnesse met wie ik twee dochters krijg. Ik verlaat de actieve dienst om tijd met mijn jonge gezin door te brengen, maar al snel neemt de dreiging vanuit Duitsland toe. In mei 1940, als Nazi-Duitsland Nederland binnenvalt, sta ik generaal Henri Winkelman, opperbevelhebber van het Nederlandse leger, terzijde om de capitulatie van Nederland te ondertekenen. Ik weiger echter de erewoordverklaring (geen verzet) te tekenen en word in een kamp in het oosten van Duitsland, Slot Colditz, vastgezet. Mijn vrouw en jonge dochters blijven in Nederland achter.

Ontsnapping

Ontsnappen is mijn doel en daarvoor heb ik valse sleutels nodig. Gelukkig beheers ik kosmografie, hogere wiskunde en sleutelvervalsing. Ik bied de bewakers aan hun horloges te repareren en kom zo aan het gereedschap, waarmee ik valse sleutels maak. Ik regel een Duits uniform en samen met de Engelsman Larive weet ik, goed Duitssprekend, te ontsnappen. In het neutrale Zwitserland word ik ziek en raak ik verliefd op een Engelse verpleegster met wie ik een zoon krijg. De strijd tegen de Nazi’s is echter niet voorbij en ik meld mij in Engeland bij de Koninklijke Marine om mee te vechten. Daarvoor ontvang ik het Bronzen Kruis en word ik onderscheiden tot Officier in de Orde van het Britse rijk.

Na de oorlog krijg ik met mijn nieuwe liefde een dochter en scheid ik van mijn Nederlandse vrouw. Met mijn gezin vaar ik vier jaar op de kustvaarder ‘Dorinda’, maar keer niet meer naar Nederland terug. In 1987 sterf ik in Mynachlog-ddu, Wales.

Beeldbronnen:

https://museumengelandvaarders.nl/wp-content/uploads/2020/03/Nieuwsbrief_maart_2020.pdf

https://rezoord.nl/rezoordse-geschiedenis/wo-ii-de-capitulatie-van-nederland-in-rijsoord