‘Verzamelalbum Historisch Vught’

Op woensdag 14 april om 12.00 uur zal in de Jumbo aan de Raadhuisstraat het eerste exemplaar van het ‘Verzamelalbum Historisch Vught’ worden overhandigd aan burgemeester van de Mortel. Het is een actie van de Vughtse Jumbo Supermarkten. Het boek is te krijgen bij de Jumbo-vestigingen in Vught en bevat tekst en foto’s. Maar het heeft ook lege plekken voor stickers die in de komende weken bij de boodschappen kunnen worden vergaard.

Samengesteld door historici Erfgoed Vught en Vughts Museum

Het album is geschreven en samengesteld door een team van drie historici van de Stichting Erfgoed Vught en het Vughts Museum: Joyce Tritschler-van Os, Wieke Schrover en Henk Smeets. Dit idee van de Vughtse Jumbo-supermarkten, een fotoboek met plakplaatjes, doet denken aan de beroemde Verkade-album uit begin 20e eeuw. Niet toevallig, want in diezelfde tijd, 1921, opende een zekere Johan van Eerd in Veghel een groothandel in koloniale waren. In 1983 nam de familie Van Eerd de Jumbo-supermarkten over en bouwde de formule uit tot een indrukwekkend concern van bijna 700 winkels. Met een zekere fantasie kun je zo stellen dat de Jumbo-supermarkten in 2021 al 100 jaar bestaan. Voor iedereen met belangstelling voor de historie van Vught is dit een geweldig boek.

Vele en gevarieerde thema’s

Onderwerpen die aan bod komen zijn: opgravingen, bekende Vughtenaren, Vughtse wijken, straten die naar Vughtse burgemeesters zijn vernoemd, uitvalswegen, openbaar vervoer, Vughtse kunstenaars, sporters, kazernes, kerken, kloosters, zorginstellingen, scholen, cafés, herbergen, boerderijen, landgoederen, natuurgebieden, historische bedrijven, tradities en evenementen. Natuurlijk ook de Tweede Wereldoorlog en Kamp Vught. Tenslotte het Vughtse gemeentewapen.

Door alle coronabeperkingen hebben Vughtenaren elkaar het afgelopen jaar minder kunnen ontmoeten dan ze zouden willen. Dankzij deze Jumbo-actie zullen regelmatig plaatjes moeten worden geruild. Een goede reden om elkaar op te zoeken. Natuurlijk op veilige afstand, met mondkapje

(De teksten in dit bericht zijn overgenomen van Maarten Kroese / klaverblad)