Even voorstellen 1: Bernardus Hartogensis

Joodse begraafplaats Berkenheuveldreef Vught

Mijn naam is Bernardus Hartogensis, maar ik ben in 1793 in Den Bosch geboren als Nathan Behr Hartog. Omdat ik uit een bemiddelde familie kom, heb ik in Leiden rechten kunnen studeren. Op mijn zestiende al word ik door Lodewijk Napoleon Bonaparte, dan koning in Nederland, tot advocaat benoemd en ga ik in Den Bosch werken. Met mijn vrouw Rebecca krijg ik acht kinderen.

Omdat Joden tijdens de Napoleontische overheersing van Nederland gelijk worden gesteld aan andere Nederlanders, mogen wij ons overal vestigen en werken. Dat betekent dat de Joodse gemeente in Den Bosch snel groeit en er dringend een synagoge nodig is. Samen met mijn vader richt ik deze in Den Bosch op. Ik regel de geldzaken, totdat er problemen ontstaan tussen mijn neef en mij. Mijn vader en grootvader zoeken voor de gemeente ook nog een begraafplaats en kopen grond aan de Berkenheuveldreef in Vught. Daar lig ik nu ook. Maar ik heb ook in Vught gewoond: vanaf 1840 bezit ik het landgoed Sophia’s Burg aan de Taalstraat en dat verkoop ik in 1848 aan koning Willem II. Daarna vertrek ik naar Den Haag om bankzaken te doen. In 1870 sterf ik na een lang ziekbed in Rotterdam.
Meer lezen over mijn leven? Kom dan zodra het kan naar het Vughts Museum in DePetrus!