Werkgroep Tweede Wereldoorlog doet verder onderzoek

Vic Swane

Na het boek `De laatste Oorlogsmaanden’ over de bevrijding van Vught heeft de werkgroep Tweede Wereldoorlog van de Stichting Erfgoed Vught besloten om door te gaan met onderzoek naar deze bewogen periode uit de Vughtse geschiedenis. Het eerste thema dat we gaan onderzoeken is verzet, onderduik en collaboratie in Vught. Het onderzoek richt zich vooral op activiteiten die tot op heden onbekend zijn gebleven. Een oproep via Het Klaverblad en Facebook leverde een tiental reacties op. De bedoeling is om mensen die nog  informatie hebben zo spoedig mogelijk te interviewen, maar iedereen zal begrijpen dat interviews even moeten wachten tot de ergste Corona-perikelen voorbij zijn. Waar mogelijk gaat het onderzoek digitaal wel door.

Albert en Vic Swane

Zo zijn we een speurtocht begonnen naar de activiteiten van de gebroeders Albert en Vic Swane. Albert was advocaat tijdens de oorlog en contactman voor het verzet en het Rode Kruis voor hulp aan gevangenen in Kamp Vught. Vic zette samen met medestudenten een pilotenhulplijn op, maar werd in maart 1944 door de Duitsers in Parijs opgepakt. Hij stierf in oktober 1944 in het concentratiekamp Buchenwald.

Werkgroep Tweede Wereldoorlog

Wieke Schrover