Schatten van Vught

Het tijdschrift ‘Schatten van Vught’ wordt uitgegeven door de Stichting Erfgoed Vught. Nummer 2 van de derde jaargang is recent uitgekomen Naast een aantal erfgoednieuwtjes bevat deze editie interessante artikelen over het station van Vught en over Helvoirt dat vanaf 1 januari deel uit maakt van de gemeente Vught.

Station Vught                                                                                                                                                       

We gaan een nieuw jaar in, waarin vergaande beslissingen te verwachten zijn over het spoor in Vught. Vught verandert jarenlang in een bouwput. Centraal in die bouwput zal het Vughtse station overeind moeten blijven. De verwachting is dat dat zal gebeuren. Het station is een Rijksmonument, niet alleen vanwege het gebouw zelf, maar ook vanwege de oorlogsgeschiedenis die niet mag worden weggewist. ‘Opdat we niet vergeten’. Daarom is het goed dat Serge van Duijnhoven de wederwaardigheden van dit monument beschrijft aan de vooravond van de grote herstructurering van het spoor.

Helvoirt                                                                                                                                  

Jan van Lelyveld beschrijft in deze editie van ‘Schatten van Vught’ een aantal aspecten van de geschiedenis van Helvoirt dat tot twintig jaar geleden een zelfstandige gemeente was, daarna bij Haaren werd gevoegd, om bij de recente herindeling een nieuwe schat binnen de gemeente Vught te worden. Daarom in deze ‘Schatten van Vught’ een kennismaking met dit dorp.

Over Schatten van Vught

Het tijdschrift is normaal gesproken te koop bij de Vughtse Brunawinkels en in de Wereldwinkel in DePetrus en kost 7,50. Maar in verband met de coronabeperkingen is dit nu niet mogelijk. Wel kunnen losse nummers besteld worden of een jaarabonnement worden genomen. Er verschijnen 4 nummer per jaar. Dat  kost €25,– en kan besteld worden via erfgoedvught@gmail.com.