Historici over Vught

Een verdwenen school. De Slingsby Van Hovenschool in de Schoolstraat

In de afgelopen jaren kampten stichting Erfgoed Vught en het Vughts Museum met een tekort aan historici die kennis hadden over de geschiedenis van Vught. Er woonden in Vught wel historici, maar die hadden geen belangstelling voor lokale geschiedenis. Docenten geschiedenis van het Maurick College kwamen niet uit Vught en besteedden aandacht aan de geschiedenis van hun woongemeente. Drie historici hielden zich in de afgelopen tijd intensief bezig met de Vughtse geschiedenis: twee eindredacteuren van de in 2015 gestopte Vughtse Historische Reeks, Ottie Thiers en Ad van den Oord, en de voorzitter van het Vughts Museum, Henk Smeets. Ottie en Ad verzorgden de eindredactie van het succesboek over Vught en Cromvoirt: Twee bijzondere dorpen. Henk Smeets was verantwoordelijk voor de tentoonstellingen van het Vughts Museum, zoals drukbezochte exposities als De laatste oorlogsmaanden. Verder was er natuurlijk ook de directeur van het Nationaal Monument Kamp Vught, Jeroen van den Eijnde, die over de geschiedenis van het Kamp schreef.

Denktank van 6 historici

Wat gemist werd, was een denktank over de Vughtse geschiedenis om onderwerpen voor te bereiden voor historische tentoonstellingen en thema’s te bedenken voor het nieuwe tijdschrift van de Stichting Erfgoed Vught: Schatten van Vught. Daar kwam in de loop van 2020 verandering in. Toen bleken zes historici bereid om aan zo’n denktank te gaan meewerken. Inmiddels participeren ze in de redactie van Schatten van Vught en maken ze deel uit van werkgroepen die nieuwe tentoonstellingen in DePetrus voorbereiden. De werkgroep bestaat uit de docenten Joyce van Os en Wim van Schijndel, Jan Lelijveld, oud-beleidsmedewerker van het ministerie van Onderwijs, de oud-leraar Wieke Schrover, auteur en dichter Serge van Duijnhoven en Henk Smeets. De historische tentoonstellingen die voor de komende anderhalf jaar worden voorbereid gaan over Helvoirt, archeologische vondsten en verdwenen scholen.