Napoleon brengt Vught en Cromvoirt hun geschiedenis

Keizer Napoleon (Cees Slegers) overhandigt de geschiedenis van Vught en Cromvoirt aan burgemeester Roderick van de Mortel (foto: Carel Murk)

Hij was op 13 november 2020, langer in Vught dan toen hij in 1810 door Cromvoirt en Vught draafde op weg naar ’s-Hertogenbosch. Keizer Napoleon overhandigde op 13 november 2020  een lijvig boekwerk over de geschiedenis van ‘twee bijzondere dorpen’ aan de Vughtse burgemeester Roderick van de Mortel. De burgemeester citeert in het voorwoord van het boek de keizer die gezegd zou hebben: ‘De geschiedenis is een hoop leugens waarover iedereen het eens is’. Vlak voor de aanbieding vandaag zei de keizer, gespeeld door één van de auteurs van het boek, Cees Slegers, dat hij dat best ooit gezegd kan hebben, maar dat hij er nu anders over denkt: ‘De geschiedenis is een hoop feiten, waar niemand het over eens is’. Als vorm van fake news noemde hij het promotiefilmpje over de N65, waarin deze weg ‘Route Napoleon’ wordt genoemd. Die weg liep in werkelijkheid van Loon op Zand via de Distelberg en de Vughtse hei naar Den Bosch. Ách burgemeester’, zei de keizer, ‘was die weg maar ooit bestraat, dan ‘was de snelweg langs uw gemeente gegaan’ en was Vught veel ellende bespaard gebleven. Napoleon haakte ook in op de komende gemeenteraadsverkiezingen: ‘Enkele weken na mijn doorreis door Vught, lijfde ik heel Nederland in bij mijn keizerrijk en gaf ik iedere man boven de 21 jaar stemrecht. Ik zag dat dat stemrecht nog steeds bestaat en op de verkiezingsborden las ik zelfs dat nu ook op vrouwen gestemd kan worden’.

In zijn dankwoord zei burgemeester Van de Mortel, dat één van zijn voorvaderen, Paulus de la Court, de keizer gediend had en daarvoor tot commandeur was benoemd in de Ordre impérial de la Réunion. Dat leverde de verheffing in de adelstand op en een jaarlijkse uitkering. De burgemeester wees er fijntjes op dat zijn voorvader die uitkering maar twee keer had ontvangen. De keizer had zijn antwoord direct klaar: ‘Dan hadden de Nederlanders me maar niet het land uit moeten jagen!’ Burgemeester Van de Mortel feliciteerde vervolgens de stichting Erfgoed Vught en de auteurs met het prachtige boek.

Twee bijzondere dorpen is een uitgave van de Stichting Erfgoed Vught en Bruna Vught. Zie hier een  filmpje met meer informatie over dit boek.

Dit fraaie historische boekwerk in groot formaat telt circa 376 pagina’s. De tekst is verlevendigd met veel afbeeldingen, kaarten en foto’s. Het boek is verkrijgbaar in de Vughtse Bruna Boekhandels en boekhandel Adr. Heinen in ’s-Hertogenbosch. Nu de winkels gesloten zijn vanwege corona is het boek te bestellen bij Bruna Vught via What’s App 06-85368892. Het kost € 39,50.