‘Twee bijzondere dorpen’ vanaf 14 november te koop

Cover Twee bijzondere dorpen

Vrijdag 13 november presenteerden Stichting Erfgoed Vught en Bruna Vught een monumentaal geschiedenisboek over Vught en Cromvoirt. Het boek met de titel ’twee bijzondere dorpen’  is rijk geïllustreerd en bevat 376 pagina’s. Twee voormalige eindredacteuren van de Vughtse Historische Reeks, Ottie Thiers en Ad van den Oord, zijn de auteurs van vele hoofdstukken in het boek: over eeuwenlange oorlogvoering op Vughts grondgebied, de slag van Lekkerbeetje, het rijke Roomse leven, de landgoederenen, Voorburg, de IJzeren Man, de Vughtse gevangenis en – heel actueel – Vught als knooppunt van wegen. Verder bevat het boek hoofdstukken over archeologie (van de hand van Liesbeth Theunissen en Stefan Molenaar), de Middeleeuwen (Lauran Toorians), Cromvoirt (Cees Slegers), Kamp Vught (Jeroen van den Eijnde) en de Vughtse Molukkers (Henk Smeets). Het boek kost 39,50 en is verkrijgbaar bij de winkels van Bruna Vught en Adr. Heinen in Den Bosch.

Met het verschijnen van dit boek komt de Stichting Erfgoed Vught haar belofte na om na de afronding van de Vughtse Historische Reeks twee historische studies uit te brengen: het boek dat nu is verschenen en een historische atlas van Vught en Cromvoirt, die al in 2017 werd gepubliceerd. De Stichting gaat verder als heemkundekring en beschikt intussen over actieve werkgroepen met vrijwilligers over archeologie, de Tweede Wereldoorlog, historische kaarten, Vught in 3D en een denktank over Vughtse geschiedenis. Daarnaast wordt elk kwartaal een tijdschrift uitgegeven: Schatten van Vught.