Lezing over het religieuze werk van Charles Joseph Grips

Jezus verdrijft de tollenaars uit de tempel door C.J. Grips, 1892

Op woensdagavond 7 oktober vindt in DePetrus een lezing plaats over het religieuze werk van Charles Joseph Grips, de schilder van onder andere een groot aantal religieuze imposante schilderwerken in DePetrus.

De kunstenaar Charles Joseph Grips

Kunsthistorica Anita Koolen-Ellis vertelt in DePetrus over het religieuze werk van kunstenaar Charles Joseph Grips, die honderd jaar geleden in Vught overleed. Grips werd in 1825 in Grave geboren. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en vestigde zich daarna in Brussel. Daar maakte hij furore met genrestukken die doen denken aan Pieter de Hoogh, ‘interieurtjes’ met zorgvuldig geënsceneerde gebruiksvoorwerpen en vaak een vrouwen-figuur die aan het werk is. Ook schilderde hij veel portretten. Toen Brussel omstreeks 1880 in een economische crisis belandde, ging Grips terug naar Nederland. Hij kwam terecht in Vught, waar hij met succes opdrachten verwierf nadat in 1884 de Sint-Petruskerk was gebouwd.

Vanaf dat moment zou hij nog bijna uitsluitend religieuze werken schilderen voor de nieuwe kerk. Hij bouwde op het Marktveld in Vught een nieuw huis, waar hij de stamvader werd van drie generaties Vughtse kunstenaars. Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling over Grips in DePetrus verschenen twee boeken (geschreven door Heimerick Tromp en Anita Koolen-Ellis) en een film (Historikon Films) over Charles Grips. De tentoonstelling loopt nog t/m 8 november.

De lezing bijwonen

De lezing vindt plaats in Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2 in Vught en wordt georganiseerd door de Bibliotheek, Stichting Erfgoed, Anders Bezig Zijn en het Vughts Museum. Aanvang 19.30 uur. Kosten: €7,50 inclusief een kop koffie/thee. Je kunt vooraf aanmelden via de website: www.abzvught.nl