Expositie Charles Joseph Grips – Artiste Peintre 1825 -1920

Charles Grips geschilderd door zijn zoon Ernest

Van 6 september tot en met 8 november organiseert het Vughts Museum in DePetrus te Vught een overzichtstentoonstelling van werken van Charles Joseph Grips, die honderd jaar geleden in Vught overleed. Grips werd in 1825 in Grave geboren. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en vestigde zich daarna in Brussel. Daar maakte hij furore met genrestukken die doen denken aan Pieter de Hoogh, ‘interieurtjes’ met zorgvuldig geënsceneerde gebruiksvoorwerpen en vaak een vrouwenfiguur die aan het werk is. Ook schilderde hij veel portretten. Toen Brussel omstreeks 1880 in een economische crisis belandde, ging Grips terug naar Nederland. Hij kwam terecht in Vught, waar hij met succes opdrachten verwierf nadat in 1884 de Sint-Petruskerk was gebouwd. Vanaf dat moment zou hij nog bijna uitsluitend religieuze werken schilderen voor de nieuwe kerk. Hij bouwde op het Marktveld in Vught een nieuw huis, waar hij de stamvader werd van drie generaties Vughtse kunstenaars.

2 boeken over Charles Grips

Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling zijn er twee boeken verschenen.

Het boek “Charles Joseph Grips Artiste Peintre 1825 -1920” is een project van het driemanschap Jan Hogema, Peter van Lent en Heimerinck Tromp. Hierin wordt het lange en aansprekende leven en het gevarieerde werk van Charles Grips verteld.

Het boek “een Nazarener Kunstschat in Vught” werd in opdracht van de Stichting tot Behoud van de  Petruskerk Vught geschreven door de in Vught woonachtige kunsthistorica Anita Koolen. Dit boek is volledig gewijd aan de sacrale kunstwerken die Charles Grips  maakte voor DePetrus.

Documentaire

Tijdens de expositie is er een documentaire te zien van een kwartier met tal van interessante wetenswaardigheden over het leven en werk van Charles Joseph Grips

Openingstijden

De expositie is te bezoeken van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 18.00 ; op zaterdag van 10.00 tot 17.00 u; op zondag van 12.00 tot 17.00 u. In verband met corona zijn een aantal beperkingen van toepassing. Voor meer informatie hierover klik hier

De toegang tot de tentoonstelling is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt bijzonder op prijs gesteld.

Voorpagina boek Charles Grips Artist Peintre 1825 -1920

Voorpagina Een Nazarener kunstschat in Vught