Tijdschrift ‘Schatten van Vught’ over 1629 en Napoleon

Voorpagina “Schatten van Vught” jaargang 2 nr. 4

‘Schatten van Vught’ is het tijdschrift van Stichting Erfgoed Vught, die eerder de Vughtse Historische Reeks uitbracht. Elk kwartaal verschijnen in dit tijdschrift artikelen over de geschiedenis van Vught en Cromvoirt. Afgelopen week verscheen deel 4 van de tweede jaargang, gewijd aan twee onderwerpen.

Literatuur over belegering en verovering van ‘s-Hertogenbosch in 1629

Jacques Baartmans beschrijft Nederlandse literatuur over de belegering en verovering van ’s-Hertogenbosch door Frederik Hendrik in 1629. Kasteel Maurick was toen het hoofdkwartier van de Prins en Vught zijn legerplaats. Vondel, Hooft en Constantijn Huygens en vele anderen wijdden gedichten aan deze militaire operatie en de overwinning van de Staatse troepen. Redactielid Serge van Duijnhoven vult dit verhaal aan met biografietjes over de drie belangrijkste dichters.

Doorkomst familie Bonaparte door Vught

Daarna gaat Mira Ficq-Weijnen op zoek naar informatie over de doorkomst door Vught van leden van de familie Bonaparte. Bij de inhuldiging van koning Louis Napoleon werd de klok van de Sint-Pieter kapot geluid. Vanwege gezondheidsklachten moest hij zijn kennismakingstocht door Nederland afbreken. Zijn vrouw Hortense kwam wel door Vught op 26 september 1806. In 1809 maakte de koning een tocht door Noord-Brabant en passeerde hij op 18 april Vught. Toen zijn broer Napoleon keizer van Frankrijk was geworden en Brabant had opgenomen in zijn keizerrijk, bezocht hij op 6 mei 1810 Breda en ’s-Hertogenbosch. Vught werd in vliegende vaart gepasseerd. De redactie schrijft in zijn voorwoord: ‘De vergelijking met de doortocht van de Tour de France in Vught in 1996 dringt zich op: er was veel publiek, het ging snel, er werd niet gestopt en er was weinig aandacht in de media…’.

‘Schatten van Vught’ is verkrijgbaar bij de Brunawinkels in Vught en bij de Wereldwinkel in DePetrus. Losse nummers kosten 7,50. Wie een abonnement wil (25,– per jaar) kan zich opgeven via erfgoedvught@gmail.com.