Schatten van Vught 9: Juliana

Juliana

Het Vughts Museum bezit een portret van een jonge vrouw waar we heel weinig over weten. Wie het is, is duidelijk: koningin Juliana. Maar wie het heeft getekend, is onzeker. De tekening is niet gesigneerd en in de collectiedocumentatie vinden we ook niets. We hebben wel een vermoeden: Arnoud Paashuis. Paashuis schilderde in 1948-‘49 in opdracht van de gemeente Vught een groot statieportret van Juliana voor de Vughtse raadszaal. Waarschijnlijk heeft hij van haar gezicht een voorstudie gemaakt. Het is zelfs mogelijk dat de koningin voor hem geposeerd heeft. Op de tekening staat namelijk ‘Soestdijk’ vermeld. Verder is de kleur van Juliana’s ogen genoteerd: grijs-blauw-groen. Arnoud Paashuis werd op 7 juli 1912 geboren in Stratum. Begonnen als huisschilder, schakelde hij op vijfentwintigjarige leeftijd over op de kunst. Hij ging in de leer bij Piet Slager en André Verhorst aan de Koninklijke School in Den Bosch. Ook volgde hij lessen aan de kunstacademies van Rotterdam, Den Haag en Arnhem. Als kunstenaar woonde en werkte hij regelmatig in Spanje en Frankrijk. Hij behaalde twee internationale prijzen. Behalve als kunstenaar was hij ook leraar op middelbare scholen. Paashuis woonde lange tijd op het Maurickplein. Daar voerde hij een felle, maar vergeefse strijd om zijn huis en andere woningen op het plein en de Dijk van Maurick te behouden. Voor de aanleg van de Rijksweg (nu A2) werd alles gesloopt.