Schatten van Vught 6: Het Korps Wielrijders

Fragment uit miniatuur Korps Wielrijders

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog herbergde de Isabellakazerne een bijzonder legeronderdeel: het Korps Wielrijders. Fietsen waren sinds 1880 in gebruik bij het Nederlandse leger, bijvoorbeeld voor ordonnansen. Maar in 1922 werd een bataljon gevormd van infanteristen op de fiets. Twee jaar later werd het een regiment. Veel aandacht trok het muziekkorps van het regiment, dat met alle instrumenten musiceerde op de fiets. In 1939 volgde de algemene mobilisatie en werden de wielrijders verplaatst naar de Peel-Raamstelling in Oost-Brabant. Toen die stelling werd opgegeven verraste het regiment de Duitse aanvallers door onverwacht op te duiken in de Alblasserwaard. Tijdens felle gevechten sneuvelden twee Vughtenaren: soldaat Cornelis van Tillaart uit de Fortstraat in Hendrik-Ido-Ambacht en luitenant Paul Herman Sluiter, wiens ouders aan de Taalstraat woonden, in Kinderdijk. Na het bombardement op Rotterdam kwam een eind aan de strijd en capituleerde het Nederlandse leger. Op Isabella staat een herdenkingsmonument, waarop alle gesneuvelde wielrijders worden herdacht. Ook een klein museum herinnerde na de oorlog op de kazerne aan dit bijzondere korps. Toen de kazerne werd gesloten, werd de museumcollectie overgebracht naar het Infanteriemuseum in de Harskamp. In 2014 werd ook dat museum gesloten en slaagde het Vughts Museum er samen met de Stichting Fort Isabellakazerne in om de collectie weer naar Vught te halen. Het Vughts Museum gaf de objecten in bruikleen aan de Stichting Fort Isabellakazerne, die in het hoofdgebouw een tentoonstelling samenstelde. De Wielrijders waren terug op hun Isabella! Een bijzonder object in de expositie is een meterslange miniatuurpresentatie van het regiment Wielrijders op de fiets, met vaandelwacht en muziekkorps. De presentatie is te lang om te fotograferen. Daarom hierbij slechts een fragment.