Schatten van Vught 5: ’t Oude Bijltje

’t Oude Bijltje

’t Oude Bijltje was een café in de Taalstraat, tegenover de ingang van het landgoed Zionsburg van de familie Marggraff. Eigenlijk was het: ’t Nieuwe Bijltje, want daarvóór bestond een herberg die óók ’t Oude Bijltje heette op de hoek van de Taalstraat en de huidige Helvoirtseweg. Het nieuwe Oude Bijltje waar we het nu verder over hebben, werd in 1873 gebouwd op het grondgebied van kasteeltje Spreeuwenburg, dat zelf tot 1810 bij de Dommel had gelegen. Het oprijlaantje naar Spreeuwenburg ligt er nog steeds en loopt langs het gebouw waar tot augustus 2014 het Vughts Museum was gevestigd. Links van de ingang van dit laantje is een uitbouw zichtbaar met in de muur ruitvormige versieringen. Die uitbouw hoort bij het tuinhuis van Spreeuwenburg. Bij de bouw van ’t Bijltje werd deze uitbouw in het nieuwe café opgenomen. Het café had aanvankelijk een open terras, maar dat werd later vervangen door een pui met ramen. ’t Oude Bijltje werd al snel dé ontmoetingsplek voor het Vughtse establishment. Sociëteit Amacitia, die eerder op Zionszicht was opgericht, vond er vanaf 1873 onderdak. Om deze Sociëteit te herbergen werd in 1888 een bovenverdieping in gebruik genomen met een groot balkon aan de straatzijde. In 2004 werden in het gebouw kantoren en appartementen gevestigd. Daarvóór hing in de barruimte van het café jarenlang een bijltje, van hout en goudkleurig. Het bevindt zich nu in het Vughts Museum.