Schatten van Vught 2: Villa Leeuwenstein

Wandkleed Villa Leeuwenstein van Herman van Rijckevorsel

Leeuwenstein is een oud landgoed. Van 1753 tot 1899 stond er een villa, die gebouwd was door de Bossche schepen en historicus mr. Johan van Heurn. Johan en daarna zijn zoon Jan gebruikten de villa als tweede huis. In 1794 moest Jan, die óók schepen was van ’s-Hertogenbosch, naar zijn eigen huis in Vught komen om de overgave van zijn stad aan te bieden aan de Franse generaal Pichegru.  In 1864 kwam het huis in het bezit van de Bossche bankier Jan van Rijckevorsel. Zijn zoon Herman brak in 1899 het oude huis van Van Heurn af om er een nieuwe villa te bouwen. Dat is de villa die in 1935 werd aangekocht door de gemeente Vught om er een gemeentehuis van te maken. Hij werd van binnen volledig heringericht. De buitenkant werd wit geschilderd en er kwam een bijzonder torentje op.

Het Vughts Museum heeft in zijn collectie een wandkleed van de villa van Herman van Rijckevorsel. Het toont het gebouw van de achterkant met de mooie vijver die er nog steeds is. De villa zelf is nog in de originele kleur. Bij wandkleden wordt doorgaans gedacht aan een geweven kleed. Het bijzondere van dit wandkleed is, dat het niet geweven is, maar geschilderd; geschilderd op jute.