Gemeentebestuur Oranienburg bezoekt DePetrus

Gemeentebestuur Oranienburg/Joyce Tritschler (R) legt uit

De tentoonstelling ’De laatste oorlogsmaanden’ heeft in september en oktober veel publiek getrokken. Met name de film van Gretel Vaesen en Ellen van Kempen werd enthousiast ontvangen. Op 6 september mocht het museum bijzondere bezoekers verwelkomen: een delegatie van het gemeentebestuur van Oranienburg onder leiding van burgemeester Alexander Laesicke. Oranienburg, een stad in de buurt van Berlijn, heeft een band met Vught, omdat de meeste mannelijke gevangenen van Kamp Vught in september 1944 naar Kamp Sachsenhausen in Oranienburg werden getransporteerd. Het gezelschap was onder de indruk van DePetrus (‘Es war für unsere Delegation wirklich beeindruckend zu sehen, was für ein attraktives Gegegnungszentrum in der Petrus-Kirche entstanden ist’). Bij de tentoonstelling over de laatste oorlogsmaanden (‘die Ausstellung zur Geschichte der Deutsche Besatzung von Vught, die insbesondere der Jugend den Wert der Feiheit nahebringt’) werd met grote interesse geluisterd naar Joyce Tritschler-Van Os, Maurickdocent en lid van de werkgroep die het project over de laatste oorlogsmaanden voorbereidde.

Veel bezoekers vonden het jammer dat tentoonstelling en film na twee maanden weer verdwenen. Daarom is besloten om de film op te nemen in de vaste opstelling over de Tweede Wereldoorlog.