Lezing door Dr. D.B.Jochems, Eeltje Timmenga-Hiemstra “Moeder der gevangen-1 mei 2019

Cover Daadkracht rond Kamp Vught

Het Stationskoffiehuis in Vught had in de Tweede Wereldoorlog landelijke bekendheid. Aan een vast tafeltje zat daar mevrouw Eelkje Timmenga-Hiemstra, die er een hulp- en informatiepost opzette voor en over gevangenen van Kamp Vught. Gegevens over gevangenen werd daar verzameld en doorgestuurd aan familieleden. Die familieleden reisden ook vaak naar Vught om bij haar meer te weten te komen over gevangen geliefden. Dicht bij het station kon mevrouw Timmenga de gevangenentransporten in de gaten houden. Ook organiseerde ze voedselinzamelingen in het hele land.

Over Eelkje Timmenga en haar hulpacties verschijnt 13 april een boek: Daadkracht rond Kamp Vught. Eén van de auteurs van dit boek, dr. D.B. Jochems, houdt op woensdag 1 mei in DePetrus een lezing over deze bewonderenswaardige vrouw, die na de oorlog ook het eerste vrouwelijke raadslid van Vught zou worden.

Het verhaal van Dr. D.B. Jochems maakt deel uit van een lezingenreeks in DePetrus, georganiseerd door het Vughts Museum, ABZ en de Bibliotheek, en begint op 1 mei om 19.30 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via ABZ in DePetrus, Heuvel 2 te Vught  of hier.