Het eerste jaar in DePetrus

Op 7 april was het één jaar geleden dat Ontmoetingscentrum DePetrus open ging. We kunnen terugkijken op een bijzonder jaar met goede resultaten. Om te beginnen mochten we maar liefst 223.000 bezoekers welkom heten. Een onverwacht hoog aantal!

De 200.000ste bezoeker in DePetrus.

Ook over internationale aandacht hadden we niet te klagen. Na CNN en Forbes besteedden Duitse, Russische en Spaanse media aandacht aan DePetrus. In Spanje beschreef National Geographic het voormalige kerkgebouw, dat was getransformeerd in ‘un espacio de estudio e inspiratión’ (een plaats voor studie en inspiratie). Toeristen werden aangemoedigd naar Vught te gaan, op maar acht kilometer van Den Bosch, waar ooit de wieg stond ‘del pintor Bosco’. Auteur Asun Luján vermeldde verder de bibliotheek, het museum en de schilderijen van Charles Grips. In Nederland besteedde de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een artikel aan DePetrus met de veelzeggende titel ‘Het Recept’.

Ook het museum stond dit jaar volop in de belangstelling. Maar liefst 31 rondleidingen, 17 lezingen en 3 workshops werden gegeven. Een indrukwekkend aantal; zeker als bedacht wordt dat de Stichting Ontmoetingscentrum dit jaar een vergelijkbaar aantal rondleidingen gaf over de Petruskerk en de herbestemming. Daarnaast 10 activiteiten buiten DePetrus: wandelingen, fietstochten en voorlichtingsbijeenkomsten. De meest in het oog springende activiteit was een inleiding in Brugge waar de provincie West-Vlaanderen een conferentie had georganiseerd over de herbestemming van kerken.

Het museum organiseerde drie tijdelijke tentoonstellingen: over honderdvijftig jaar spoor in Vught, over het middeleeuwse kartuizerklooster en een fototentoonstelling met werk van natuurfotograaf Wim van Passel.

Wachten op de uitslag.

Het bibliotheekconcept van DePetrus veroverde de tweede plaats in de wedstrijd ‘Beste Bibliotheek van Nederland’. De vakjury plaatste de Vughtse bieb zelfs op de eerste plaats! De jury schreef:

“Het betreden van de Petruskerk in Vught levert een grote verrassing op. Collectie, activiteiten, de museumcollectie, horeca en De Wereldwinkel zijn op een geweldige manier over de ruimte verdeeld. Tel daar het brede aanbod aan, soms heel originele, activiteiten bij op, het geweldige goed geïnformeerde personeel en je hebt een heel goede bibliotheek.”

Verder noemde de jury winnaar Leeuwarden en DePetrus ‘prachtige bibliotheken’ waar je ‘niet meer weg wilt als je er eenmaal binnen bent’, met een ‘geweldig activiteitenaanbod, zowel cultureel als maatschappelijk’, bibliotheken die ‘duidelijk zeer sterk lokaal verankerd zijn’.

We kunnen tevreden zijn met zo’n tweede prijs!