Lezing De Politie in Oorlogstijd

Politiecorps Vught 1939

Op woensdag 3 april spreekt Bert Oomen in DePetrus. Bert is de schrijver van het boek ‘Ze bouwen daarginds een concentratiekamp’, over de betekenis van het kamp Vught voor met name de Vughtse politie.

Op 13 januari 1943 kwam er plotseling een grote groep sjofele gevangenen aan op het station van Vught. Het geheimzinnige complex dat de Duitsers al enige tijd in de bossen bij het dorp aan het bouwen waren, bleek een concentratiekamp te gaan worden, het enige Duitse concentratiekamp in heel het bezette West-Europa.

De confrontaties met het kamp en de transporten hebben de inwoners van Vught voor lastige dilemma’s gesteld. Moesten ze protesteren? Moesten ze verzet plegen? Moesten ze de gevangenen helpen, of de Joden die van hieruit naar het Oosten werden getransporteerd?

Hierdoor is in Vught de bezetting meer voelbaar geweest dan in veel andere dorpen of regio’s. Politieambtenaren in Vught hebben soms ook andere, of eerdere, ‘keuzes’ moeten maken. Bert Oomen vertelt hoe ze hier mee om zijn gegaan.

Het verhaal van Bert Oomen maakt deel uit van een lezingenreeks in DePetrus, georganiseerd door het Vughts Museum, ABZ en de Bibliotheek, en begint op 3 april om 19.30 uur. De lezing bijwonen? Schrijf je hier in.