Vijfendertig weken DePetrus – een terugblik

In afwachting van Sinterklaas

Op 9 december was het vijfendertig weken geleden dat DePetrus geopend werd. Sindsdien zijn meer dan 160.000 bezoekers ontvangen door de gastvrouwen en gastheren van het Ontmoetingscentrum. Uit onderzoek naar de herkomst van de bezoekers blijkt dat 62,1% van hen uit Vught afkomstig is. 28,8% komt van elders uit Brabant en 6,2% uit de overige provincies. 2,7% komt uit het buitenland. Dat bleek tijdens de onderzoeksweek een bont gezelschap: afkomstig uit België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, de Verenigd Staten, Canada, Rusland, Israël, Brazilië en Colombia.

Ook werd onderzocht waarom bezoekers naar DePetrus kwamen. Voor de bibliotheek kwam 34,7%. Voor de bezichtiging van DePetrus kwam 25,5%. 27,8% kwam voor de vier andere instellingen in DePetrus. Een kleine, maar bijzondere groep is de 8% die in DePetrus komt werken of studeren.

Intussen nemen ook de activiteiten toe. Het museum organiseerde twee wisselten-toonstellingen. De Stichting Ontmoetingscentrum gaf veertig rondleidingen over DePetrus en het museum ongeveer evenveel rondleidingen en lezingen over de geschiedenis van Vught. Elke maand organiseerden ABZ, de Bibliotheek en het museum bovendien gezamenlijk lezingen. Verder vond de cursus Vughtologie plaats (zie elders in deze Petrusbode). Het restauratiefonds, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, de gemeente Vught en de Provincie Noord-Brabant kozen DePetrus om te praten over herbestemming van gebouwen. DePetrus werd een Wijkpunt en de Geheugenbibliotheek en een VVV-desk werden voorbereid. DePetrus werd bovendien genomineerd als beste bibliotheek van Nederland. In maart volgt de keuze uit de vijf genomineerden. Tot nu toe gingen de boekenkasten en vitrines in het middenschip vijf keer geheel of gedeeltelijk aan de kant voor grote manifestaties. De aankomst van Sinterklaas met honderden kinderen vestigde een bezoekersrecord!

Nog voordat het eerste jaar om is kan geconcludeerd worden dat Vught met DePetrus een trekpleister rijker is geworden.