De gasmunt van Jorik


Gasmunt en fietsplaatje

Jorik, een leerling van de Koningslinde, kwam naar DePetrus met een vraag. Hij had in de buurt van de Taalstraat/Deken van Ossstraat een munt gevonden en wild weten wat dat voor een munt was. Op de munt stond ┬┤Vught┬┤. Had Vught ooit munten uitgegeven? Dat wel, in de Middeleeuwen. Maar dit was een veel jongere munt. Uit 1930-1940. Het was verder ook geen geldmunt, maar een gasmunt. Dat waren in die jaren munten die je in de gasmeter moest stoppen, waardoor je een bepaalde hoeveelheid gas kon afnemen. Jorik vertrok met zijn munt.

Maar enkele dagen later was hij weer terug: om zijn munt te schenken aan het museum. Die ligt nu in de vitrine over de mobilisatietijd (1939-40), naast het fietsplaatje (het bewijs dat je rijwielbelasting had betaald).