Alexander Gogel, lezing over een gedreven politicus

Alexander Gogel

Een keer per maand wordt door Anders Bezig Zijn, de Bibliotheek en het Vughts Museum in DePetrus een lezing georganiseerd over uiteenlopende onderwerpen. Sommige lezingen gaan over de geschiedenis van Vught (en Cromvoirt). Op woensdag 3 oktober bespreekt dr. Jan Postma ´Gogels vernieuwende rol in een revolutionaire periode´. De in Vught geboren Alexander Gogel was de eerste minister van Financiën van de Bataafse Republiek en het Koninkrijk Holland.

Alexander Gogel, een fascinerende man

Oktober, de maand van de Geschiedenis, is dit jaar gewijd aan het thema ´Opstand´. Op 3 oktober bespreekt dr. Jan Postma in Ontmoetingscentrum DePetrus te Vught ‘De vernieuwende rol van Alexander Gogel in een revolutionaire periode’. De in Vught geboren Gogel was een fascinerende man die een interessant leven leidde in een turbulente tijd van staatsgrepen en grote politieke veranderingen. In 1795 nam hij actief deel aan de Bataafse revolutie. Hij was co-redacteur van het meest toonaangevende politieke blad van die tijd De Democraten. Daarin ontvouwde hij tal van hervormingsvoorstellen, die hij na de staatsgreep van 1798 als eerste minister van Financiën van ons land ging uitvoeren. Bij Gogel draaide alles om de samensmelting van de zelfstandige gewesten tot een Bataafse eenheidsstaat die hij ondanks grote tegenwerking tot stand bracht. In zijn streven naar een moden Nederland paste ook dat hij een fel ijveraar voor de afschaffing van de gilden was. Zijn belangstelling voor kunst en cultuur bracht hem ertoe in Huis ten Bosch met de prachtige Oranjezaal een Nationale Kunst-Gallerij in te richten, de voorloper van het huidige Rijksmuseum.

Inleider Jan Postma schreef proefschrift over Gogel

Jan Postma was voorheen secretaris-generaal van het ministerie van Financiën en burgemeester van Leiden. Vorig jaar promoveerde hij op een proefschrift over Gogel. Daarin bestreed hij het traditionele beeld dat Gogel toont als een financiële technocraat. In zijn dissertatie en in zijn voordracht in DePetrus laat hij zien, dat Alexander Gogel in werkelijkheid een door idealen gedreven politicus met een brede interesse en invloed was.

Aanmelden

DePetrus, Heuvel 2, 5261 EE Vught – aanvang: 19.30 uur – € 7,50 – . Voor aanmelden en betaling klik hier

Geboortehuis Gogel, hoek Martkveld/Torenstraat