Open dag opgraving kasteel Spreeuwenburg

Opgravingen Spreeuwenburg

Vughtenaren die nog weten waar het Vughts Museum voorheen was gevestigd aan de Taalstraat, weten wellicht nog dat daar achter het voormalig kasteeltje Spreeuwenburg heeft gelegen. Momenteel wordt op dat terrein in opdracht van de eigenaar een opgraving verricht door de archeologen van VUhbs archeologie.

Mede vanwege de bijzondere lokatie en de aangetroffen vondsten heeft de eigenaar toegestaan om op dinsdag 22 mei van 15.00-16.00 uur aan belangstellenden de gelegenheid te bieden om de opgraving ter plekke van Spreeuwenburg te bezoeken. Het gaat hier om een uitzonderlijke lokatie die veel van zijn geschiedenis heeft prijsgegeven!

Het kasteel werd in 16e eeuwse koopaktes voor het eerst vermeld maar uit de opgraving blijkt nu reeds dat er ook oudere resten zijn aangetroffen uit de 15e eeuw. Misschien bieden de resultaten ook meer inzicht of het kasteel al voor de vernieling van Vught in 1543 door Maarten van Rossum aanwezig was, of dat het daarna (opnieuw) is gebouwd. De oudste afbeelding dateert uit 1603.

Het vroegere Spreeuwenburg

Het omgrachte kasteel stond tussen het Kartuizer klooster en een erf van een particulier. Het strekte zich uit vanaf de openbare weg tegenover de Sionsburg tot aan hooiveldjes bij de Dommel. Tussen 1771 en 1783 werd het kasteel waarschijnlijk verbouwd, omdat het sterk in prijs was gestegen. Volgens van der Aa, in zijn Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden 1839-1851, is het huis in 1810 afgebroken. In 1812 is Spreeuwenburg echter verkocht waarbij vermeld stond dat het ging om een modern huis dat pas een paar jaar oud was. Mogelijk is na de afbraak in 1810 een nieuw huis gebouwd. Toen van der Aa in 1847 erover schreef was het kasteel, behalve enkele bijgebouwen, niet meer aanwezig.

Beleef het zelf

Wilt u zien hoe archeologen te werk gaan en hoe kasteel Spreeuwenburg er door de eeuwen heeft uitgezien? Kom dan zeker op dinsdag 22 mei a.s. tussen 15.00 – 16.00u een kijkje nemen bij de opgravingen. Archeoloog en projectleider Jan van Renswoude zal u alles vertellen over de werkwijze, het onderzoek en enkele bijzondere aangetroffen vondsten.

Deelname is gratis maar aanmelden vooraf is nodig. Er kunnen maximaal 20 bezoekers deelnemen aan dit bijzonder bezoek. U kunt zich aanmelden door een bericht te sturen aan info@vughtsmuseum.nl . Haast u zich want vol is vol !

Vughts Museum

De open dag is een activiteit van het Vughts Museum in samenspraak met de eigenaar G.P.R. De Jongh en de archeologen van VUhbs.

Opgravingen Spreeuwenburg 2