Nieuwe wandel- en fietsroute ‘Zichtbare Herinneringen’

Zichtbare Herinneringen

Met de nieuwe wandel- en fietsroute ‘Zichtbare Herinneringen’ wordt de bezoeker van Vught langs tastbare herinneringen en aangrijpende verhalen uit Tweede Wereldoorlog gebracht, toen voor veel mensen een reis naar Vught een rampscenario betekende. Door samenwerking tussen het Vughts Museum, Nationaal Monument Kamp Vught en Knooppunt Vught is deze sinds 2011 bestaande route weer nieuw leven ingeblazen met gebruikmaking van augmented reality.

Deze route voert langs 15 verschillende plekken die alle een relatie hebben met belangrijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij elke plek ziet u authentieke foto’s, voorzien van audiofragmenten van ooggetuigen die vertellen wat er toen op die plek gebeurde.

Al wandelend krijgt de bezoeker een betere indruk van de situatie zoals deze tijdens de Tweede Wereldoorlog op die plek heeft bestaan. Zowel aan de start als aan de finish, Nationaal Monument Kamp Vught en het Vughts Museum in DePetrus bestaat de mogelijkheid om de permanente exposities te bezoeken die op deze donkere periode betrekking hebben.

De route die is toegevoegd aan het bestaand wandelplatform Knooppunt Vught, is gratis te volgen zowel vanaf DePetrus als vanaf Nationaal Monument Kamp Vught.

Toepassing augmented reality

De toegepaste techniek biedt de wandelaar de mogelijkheid om op een bijzondere wijze kennis te nemen van de geschiedenis die zich op een specifieke plek heeft afgespeeld.

Samenwerking Vughtse erfgoedpartijen en ondernemers

De gemeente Vught heeft in het vorige coalitieakkoord “Erfgoed en vrijetijdseconomie” benoemd als topprioriteit. Vught moet meer op de kaart komen te staan, met als doel meer bezoeken, overnachtingen en bestedingen door toeristen. Daarbij is de ambitie uitgesproken om de onderlinge samenhang van recreatie, toerisme, ondernemerschap en erfgoed naar een hoger plan te tillen.

Knooppunt Vught, NMKV, het Vughts Museum, de Vughtse ondernemers en de gemeente Vught hebben daarom stappen gezet om de bestaande route ‘Zichtbare Herinneringen’ nieuw leven in te blazen waarbij gebruik is gemaakt van deze bijzondere technologie. Bovendien worden de ondernemers langs de wandelroute extra onder de aandacht van de bezoekers gebracht.

Zichtbare Herinneringen

De wandelroute Zichtbare Herinneringen is gratis te downloaden op uw smartphone. Nadat u via de App Store of de Google Playstore de gratis app Knooppunt Vught heeft geïnstalleerd (Wél eerst nog even registreren!) , kunt u kiezen welke wandelroutes u wil installeren op uw smartphone. Sommige routes zijn gratis te installeren en enkele voor de prijs van slechts een kopje koffie. Zodra u de routes eenmaal heeft geïnstalleerd kunt u deze voortaan altijd gebruiken.

Downloadlink Appstore : https://itunes.apple.com/nl/app/knooppunt-vught/id986723391?mt=8

Downloadlink Google Playstore : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dutchrosemedia.knooppuntvught&hl=nl