Activiteiten

In het kader van het programma (W)etenstijd vertelde Henk Smeets op 11 januari j.l. in Huize Elisabeth over Vughtse veteranen: “Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel”. Het was een uitgebreidere versie van de lezing die hij vorig jaar in Den Bosch hield tijdens de Veteranendag.

Henk Smeets bij (W)etenstijd in Huize Elisabeth.

De lezing werd bijgewoond door één van de veteranen wiens lotgevallen hij beschreef: oud-luitenant-kolonel Tom van Erp. In Vught kennen we hem als oud-raadslid, oud-Prins Carnaval, of als berijder van een gemotoriseerd invaliden-wagentje. Maar dat hij invalide werd in Irak, terwijl hij een door Saringas getroffen Irakees redde, weet bijna niemand. Omdat van Erp jarig was, werd hij verrast met een bloemetje.

(W)etenstijd is een activiteit van Stichting Anders Bezig Zijn (ABZ) en Vughterstede en wordt afwisselend georganiseerd in Huize Elisabeth en Huize Theesia. Deelnemers krijgen een maaltijd en een lezing voorgeschoteld.

Presentatie 3D werkgroep in Huize Theresia.

In Huize Theresia presenteerde de werkgroep3D van Stichting Erfgoed Vught de resultaten van hun digitale reconstructie van het centrum van Vught in 1950. Doel was om de Vughtse bevolking de resultaten te laten zien van het werk van de werkgroep, maar óók om antwoord te krijgen op vragen hoe straten en huizen er vroeger uit zagen.

Van het Vughtse centrum bestaan veel ansichtkaarten. Maar die laten doorgaans alleen de voorkant van huizen zien. Hoe zag de rest van de huizen er uit? De werkgroep probeert dat met luchtfoto’s te ontdekken. Foto’s van vroegere bewoners kunnen echter ook helpen. Vandaar het bezoek aan Huize Theresia.