Lezing Veteranendag 2017

’s-Hertogenbosch/Vught, 27 oktober 2017

Veteranen in Vught: “Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel.” Theater aan de Parade, Den Bosch, 27 oktober 2017

Henk Smeets tijdens lezing Veteranendag 2017

Henk Smeets gaf een lezing over Vughtse Veteranen in de casinozaal van het Theater aan de Parade.

Hieronder een fragment uit de lezing.

“Ik sluit af met het verhaal van één Vughtse veteraan, of beter gezegd: een veteraan die aan het eind van zijn leven in Vught kwam wonen. Een verhaal van plichtsbetrachting, vasthoudendheid, overlevingsdrift, maar óók van stom geluk en uiteindelijk persoonlijke tragiek.

Het gaat over Gérard L. Snell werd geboren op 21 augustus 1917 in Kuta Cane in het voormalige Nederlands-Indië als zoon van Louis Antoine Snell en de joodse Estella Loopuit. Bij het uitbreken van de oorlog tegen Japan, was eerste luitenant Snell commandant van het KNIL-verdedigingsdetachement van het vliegveld Laha op Ambon met steun van een Australische eenheid.

Eind januari 1942 was Ambon grotendeels bezet, maar Snell vocht door. Op 2 februari viel ook het vliegveld. De aanwezige troepen werden krijgsgevangen gemaakt en gedeeltelijk vermoord. Snell ontsnapte echter met enkele andere KNIL-militairen. Na een risicovolle tocht bereikte hij Australië. Bijna onmiddellijk werd hij uitgezonden naar de Zuidoost-Molukken om het eiland Dobo te bezetten. Daar viel Snell in handen van de Japanners, maar wist weer te ontsnappen.

Terug in Australië werd hij opnieuw uitgezonden. Ditmaal naar Timor, waar Australiërs en het KNIL nog doorvochten. Hij werd gedropt boven Timor om de komst van nieuwe troepen voor te bereiden. Die troepen kwamen niet, omdat de boot waarmee ze vervoerd werden verging. Dat betekende het einde van de strijd op Timor. In de nacht van 10 op 11 december 1942 haalde de Nederlandse torpedobootjager Tjerk Hiddes alle geallieerde troepen weg.Snell ontving in 1946 het Bronzen Kruis voor zijn daden tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 1950 de Bronzen Leeuw voor zijn optreden tijdens de politionele acties. […] Rest nog het verhaal over zijn ouders. Terwijl Snell in Azië tegen de Japanners vocht, woonden zijn ouders in Nederland. Vader Louis was kapitein der Infanterie geweest in het Nederlandsch-Indisch Leger. Dat leverde hem de Militaire Willemsorde op. Nadat Duitsland in 1940 Nederland bezet had, ging Louis in het verzet (OD), werd in 1942 gearresteerd en opgesloten in het Oranjehotel. Van daar werd hij als Nacht- und Nebelgevangene overgebracht naar een concentratiekamp in Sonnenburg (Slónks in Polen), waar hij op 12 april 1944 omkwam. Zijn joodse vrouw werd na zijn arrestatie op transport gesteld naar Auschwitz, waar ze in 1945 werd vergast. Zo overleefde Gérard Snell de oorlog tegen Japan, maar kwamen zijn ouders om in de oorlog met Hitler-Duitsland. ”

Voor de complete lezing ga naar:Lezing veteranendag 2017