Sint-Lambertustoren

Sint-Lambertustoren
Helvoirtseweg 7, Vught
–            Open op zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
–            Beklimming van de toren (voormalige uitkijkpost). Het is een steile klim! Van bovenaf hebt u prachtig zicht op het Vughtse deel van de Linie van Frederik Hendrik. Speciaal voor deze dag is er een “kijkvenster” gemaakt: u kijkt door transparante afbeeldingen uit 1629 naar het huidige landschap.

De Sint-Lambertus- of Vughtse Toren, gebouwd omstreeks 1500-1560 in baksteen met tufstenen speklagen, heeft drie geledingen waarvan vooral de bovenste twee rijk zijn vormgegeven.

Lambertuskerk – en – toren

De natuursteen is waarschijnlijk hergebruikt van een tufstenen, romaanse voorganger van de gotische kerk. De eerste torenspits verdween in 1562. In 1629 diende de Lambertustoren als uitkijkpost voor Frederik Hendrik en de Staatse troepen. De Taalstraat bestond toen al en vormde de ‘as’ van de aanval op de stad. De Toren is nu eigendom van de gemeente Vught. Binnen bevinden zich enkele plaquettes ter herdenking van de Vughtse oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.