Sint-Lambertuskerk

Sint-Lambertuskerk
Helvoirtseweg 5, Vught
–            Open op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
–           Gedurende de dag wordt in de kerk kamermuziek ten gehore gebracht
De Sint-Lambertuskerk is op deze plaats ontwikkeld van een pre-romaans kerkje (eind 10e eeuw), via een romaans driebeukig kerkgebouw met recht, later halfrond koor naar een gotische kruiskerk met driezijdig gesloten koor (ca. 1400-1480). Dat de parochie is vernoemd naar Sint-Lambertus (672-705), die het zuidelijk deel van de lage landen heeft gekerstend, is een bevestiging van het feit dat het hier om een zeer oude parochie handelt: deze bestond al omstreeks het jaar 700.

Lambertuskerk

Toen prins Maurits in 1603 tevergeefs de stad ’s-Hertogenbosch belegerde, liep de kerk door brand grote schade op, waarbij het schip instortte. De kerk werd daarna provisorisch hersteld. Sinds het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629 wordt de kerk gebruikt door de protestanten. In 1821 werden de restanten van het middenschip gesloopt, waardoor de grote toren los kwam te staan van de kerk. In het interieur bevinden zich diverse bezienswaardige zaken zoals oude grafzerken, een 17e-eeuwse preekstoel en een onlangs door Michel van de Laar gerestaureerd monumentaal rouwbord van Christiaan Paulus van Beresteyn († 1758), heer van Maurick.