Isabellakazerne

Isabellakazerne
Reutse Dijk 4, Vught
–            Open op zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
–            Om 11.00 en 12.00 uur rondleiding kazerneterrein.
–            Om 12.45 uur start herdenking Gevallenen Regiment Wielrijders met opmarcheren voltallige erewacht. Voor volledig programma zie website: www.fortisabellakazerne.nl
–            Gidsen verzorgen rondleidingen.
Fort Isabella heeft vanaf het Twaalfjarig Bestand (1609 – 1621) deel uitgemaakt van de Bossche verdedigingswerken. Het stervormig gebouwde fort beheerste samen met Fort Sint-Anthonie de zuidelijke toegangsweg naar de stad.

Poortgebouw-Isabella

Van het Spaanse fort zijn alleen de contouren van de wallen en het 18e-eeuwse poortgebouw bewaard gebleven. De overige bebouwing op het terrein kwam met name tot stand in 1915 – 1917 toen hier een kazerne werd gevestigd. Tot jaren na de Tweede Wereldoorlog was het fort als zodanig in gebruik. Sindsdien is een aantal bijgebouwen gerealiseerd. Momenteel wordt de kazerne bewoond door tal van studenten en vele kleine, ambachtelijke en artistieke bedrijfjes. De nieuwe eigenaar heeft plannen om de kazernegebouwen te restaureren en een aantal historische karakteristieken van het fort te herstellen zoals de ravelijnen en de oostelijke vestingwal. Hiervoor zal 48.000 m3 grond worden aangevoerd!