Buitenverblijf ‘Ypenhoeve’

Buitenverblijf ‘Ypenhoeve’
Den Hoek 3, Cromvoirt (gelegen aan onverharde weg)
–            Open op zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

In een landelijke omgeving gesitueerd voormalig buitenverblijf, waarvan het oudste, middelste deel is gebouwd in de laatste decennia van de 19e eeuw. De architectuur vertoont kenmerken van de chaletstijl, die vooral tot uiting komt in de geschulpte houten windveer van de topgevel. In de loop van de 20e eeuw is deze zomerwoning aan weerszijden uitgebreid, met onder andere een serre.

De – Ypenhoeve – Cromvoirt

In de weelderige tuin bevindt zich een monumentale, circa 180 jaar oude rode beuk (breedte 40 m). Tot dit jaar werd de Ypenhoeve bewoond door Go Janssen en diens in 2014 overleden vrouw Bernie Janssen-de Lange, bekend als oprichters van stichting ‘de Azijnfabriek’. Onder hun gedreven leiding heeft deze culturele instelling destijds een plaats verworven in de stad ’s-Hertogenbosch.